De Meern,
24
maart
2015
|
00:00
Europe/Amsterdam

Tijd dat gezond binnenklimaat hand in hand gaat met energie-efficiëntie

Dat was de belangrijkste conclusie tijdens de "Healthy Building Day" conferentie van de VELUX Groep in Brussel op 24 maart. Deze conclusie is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek over de gezondheid en het welzijn van mensen binnen de gebouwen uit het VELUX Model Home 2020 programma. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat Europeanen bereid zijn om te investeren in de renovatie van hun woning. Ook de knowhow is beschikbaar om de weg vrij te maken voor duurzame renovaties van Europese gebouwen.

Volgens de white paper van het Fraunhofer Institut für Bauphysik uit 2014 leven momenteel meer dan 80 miljoen Europeanen in ongezonde en vochtige gebouwen waar ze 90% van hun tijd doorbrengen. Het risico is dat ze hierdoor aandoeningen aan de luchtwegen ontwikkelen, zoals astma. De white paper concludeert tevens dat het leervermogen van kinderen met 15% verbetert wanneer zij in een goed binnenklimaat verblijven. 90% van de gebouwen in Europa is op dit moment al gebouwd en heeft veel behoefte aan duurzame renovatie.

VELUX gezond huis daglicht frisse lucht 280px.jpg Infographic De staat van Europese woningen 375px.jpg

Bij de "Healthy Building conferentie" werd ingezoomd op hoe we door middel van voldoende daglicht en frisse lucht kunnen zorgen voor een gezond binnenklimaat in deze gebouwen. De resultaten van het door de VELUX Groep in 2009 gelanceerde Model Home 2020 programma gestoeld op de Active House principes, waarbij comfort, energie en milieu worden geïntegreerd, vormden het uitgangspunt van de dag.

Echte gezinnen vertellen ervaringen

Uit het Model Home 2020 programma wat bestaat uit zes gebouwen in vijf Europese landen, is veel kennis voortgekomen. Verschillende gezinnen woonden in de modelwoningen terwijl wetenschappers hun welzijn, het binnenklimaat en het energieverbruik monitorden. Met hun grote raampartijen die 30-50% van de woonkamer beslaan verbeterden de verhoogde daglichtniveaus het humeur en de productiviteit van de bewoners. Zij vertelden hun eigen ervaringen tijdens de conferentie.

Gezondheid verbetert door meer daglicht

“Bouwwetgeving die de renovatie of nieuwbouw van woningen bepaald moet uiteraard normen bevatten voor energie-efficiëntie, maar dit mag nooit ten koste gaan van de gezondheid en het welzijn van de mensen die in die gebouwen moeten verblijven. Energie-efficiëntie en een gezond binnenklimaat met veel daglicht en frisse lucht moeten altijd hand in hand gaan,” zei Michael K. Rasmussen, Chief Marketing Officer bij de VELUX Groep, tijdens de conferentie. “En met het Model Home programma hebben we zeer overtuigend bewezen dat het nu al gedaan kan worden. De hoge niveaus van daglicht en frisse lucht verbeterden de gezondheid van de gezinnen in de CO2-neutrale modelwoningen."

VELUX Model Homes 560px.jpg

De VELUX Groep experimenteert al sinds 1999 met manieren die het energieverbruik van gebouwen kunnen verminderen. De ideeën ontwikkelden zich en de toenemende bezorgdheid over de opwarming van de aarde en de klimaatverandering moedigde verdere ontwikkelingen aan. Bij alle demonstratiehuizen had de VELUX Groep één belangrijke prioriteit: bezorgdheid voor het milieu mag nooit prioriteit hebben boven de bezorgdheid voor de gezondheid en het welzijn van mensen. Duurzaam wonen in gebouwen is nooit een kwestie van of comfort of energie-efficiëntie; het moet altijd een zoektocht zijn naar oplossingen die zowel mens als milieu ten goede komen. Gesteund door een groep architecten, aannemers, politici, collega fabrikanten, wetenschappers en universiteiten, is in het Model Home 2020 project gezocht naar baanbrekende, vooruitstrevende oplossingen op basis van de werkzame Active House principes.

Toen hem werd gevraagd naar de rol van een gezond binnenklimaat was het antwoord van DI Dr Peter Holzer, ingenieur en toegewijde onderzoeker, docent en adviseur in duurzaam gebouwontwerp: "Essentieel! Meer dan 90% van ons leven brengen we door in de gebouwde omgeving. Dus moeten die gebouwen onze gezondheid ondersteunen en levendig en warm zijn. Een gezond binnenklimaat moet met dezelfde ambitie worden gewaarborgd als het behoud van natuurlijke hulpbronnen en kosteneffectiviteit. Het is een geweldige prestatie van het Model Home 2020 project dat het zich zowel op de behoeften van de gebruikers richt als op fysieke en technische doelen."

Europeanen bereid te investeren in woningverbetering

Naast de white paper van Fraunhofer en de resultaten van het Model Home 2020 project, werden ook de uitkomsten van een Europese enquête gepresenteerd. Uit dit onderzoek blijkt dat Europeanen zich niet alleen bewust zijn van het belang van frisse lucht en daglicht voor hun gezondheid en welzijn, maar dat ze ook bereid zijn om te investeren in verbeteringen aan hun woning. De VELUX Groep wil daarom blijven aantonen hoe dit mogelijk is en zal binnenkort een nieuw duurzaam renovatieproject starten in een sociale huurwoning in Brussel genaamd RenovActive.

Mazen in regelgeving gezonde gebouwen

Als laatste werd het rapport van het Buildings Performance Institute Europe (BPIE), een non-profit denktank, toegelicht. De BPIE analyseert hoe de luchtkwaliteit binnenshuis, thermisch comfort en daglicht in de wetgeving van acht lidstaten voor nieuwe en bestaande woningen worden gereguleerd. Het rapport toont aan dat er mazen zitten in de regelgeving die er juist voor moet zorgen dat de Europese bevolking woont in zeer efficiënte, gezonde, comfortabele en goed verlichte gebouwen.

Meediscussiëren over dit onderwerp kan via #HealthyBuildings

Lees meer op: www.velux.com/healthybuildings