De Meern,
24
mei
2022
|
17:11
Europe/Amsterdam

VELUX dakraam-integratie in zonnepanelen combineert duurzaam, gezond en comfortabel wonen

Gebouwen in Europa zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor maar liefst 40% van ons energieverbruik1. Energiezuinig (ver)bouwen is dan ook van groot belang. Zo zijn zonnepanelen steeds vaker een belangrijk onderdeel van (nieuwbouw)woningen. En terecht. Energie opwekken via zonnepanelen is één van de meest efficiënte vormen van verduurzaming. Maar hoe combineert u binnen uw bouwproject zonnepanelen met wooncomfort? Met de VELUX Solar Integrator.

De VELUX Solar Integrator, ontwikkeld in 2020, zorgt ervoor dat u als professionele woningbouwer niet hoeft te kiezen voor zonnepanelen óf een dakraam, maar voor zonnepanelen én een dakraam. Het speciaal ontwikkelde gootstuksysteem zorgt ervoor dat VELUX dakramen naadloos aansluiten in een dak met zonnepanelen van verschillende fabrikanten. Hierdoor kan het dak optimaal gebruikt worden voor het opwekken van zonne-energie en zorgt het tegelijkertijd voor frisse lucht en daglicht.

Woningeigenaren zijn zich vaak niet bewust van de mogelijkheden rondom dakconstructies, net zomin zijn ze zich ervan bewust dat binnenlucht tot wel vijf keer meer vervuild kan zijn dan buitenlucht. Dat terwijl zij gemiddeld 90% van hun tijd binnen doorbrengen2. Dakramen kunnen voor voldoende daglicht en ventilatie zorgen en professionele woningbouwers zijn daarbij het adviesorgaan. Door de integratie van VELUX dakramen kunt u comfortabele én gezonde leefruimtes creëren voor huiseigenaren.

Tegelijkertijd maakt de VELUX Solar Integrator duurzame energieopwekking mogelijk. Het optimaliseren van hernieuwbare energie zal vanwege de hoge energieprijzen een enorme prioriteit worden voor huiseigenaren. In 2021 waren 1,5 miljoen woningen in Nederland voorzien van zonnepanelen op het dak. Volgens berekeningen stijgt dit aantal de komende jaren fors3.

 Het systeem maakt gebruik van gepatenteerde technologie om gewichtloosheid en flexibiliteit te garanderen voor elk BIPV-systeem op de markt. Bovendien zorgt het nul-schaduweffect ervoor dat het actieve deel van het zonnepaneel onbedekt blijft, wat leidt tot maximale energieopwekking. Ook tijdens de ontwikkeling is rekening gehouden met duurzaamheid. De complete energiedaken, geïntegreerd met VELUX dakramen, zijn getest in de grootste windtunnel van Noord-Europa om zo de robuustheid en levensduur te garanderen.

Uiteindelijk geeft de VELUX Solar Integrator u de mogelijkheid om echt duurzame woningen te bouwen, met een naadloos aansluitend design en daglichtoptimalisatie.


1In focus: Energy efficiency in buildings | European Commission (europa.eu)

2 Gezondheidsrisico’s binnenleven zwaar onderschat (velux.nl)

3 Zonnepanelen aantrekkelijker dan ooit met hoge energieprijzen en verlengde salderingsregeling | Energiecrisis | AD.nl