De Meern,
08
maart
2022
|
15:46
Europe/Amsterdam

VELUX en Maria Bodil presenteren het resultaat van een kunstzinnige samenwerking in het Artist Residency programma

Kunstenaars uit heel Europa tonen bijzondere ontwerpen geïnspireerd op het thema “Transforming Spaces” en de diepere betekenis van natuurlijk licht in hun omgeving.

Samenvatting

8 april 2022, Utrecht: VELUX® kondigt Artist Residency 2022 aan - een inspirerende, kunstzinnige samenwerking die creativiteit en zelfexpressie onderzoekt met behulp van daglicht. De campagne heeft dit jaar het thema “Transforming Spaces” en benadrukt de belangrijke rol die daglicht speelt in ons leven, onze huizen en bij onze stemming en emoties. In Nederland heeft Maria Bodil, bestaande uit de kunstenaars Marthe Bodil Vos en Lieve Maria Eek, een prachtige print gemaakt met een optische illusie van daglicht op plaatsen waar geen raam is. Dit resulteerde in een heel bijzonder, sferisch spel van licht en schaduw.

Zes kunstenaars laten zich inspireren door hun thuiskantoor

Na een succesvolle lancering in 2021 is Artist Residency, in samenwerking met VICE, dit jaar beter dan ooit - met meer kunstenaars die hun inspirerende concepten tot leven brengen voor een nog groter publiek van designliefhebbers in heel Europa en daarbuiten.

Zes kunstenaars uit verschillende disciplines werden door VELUX uitgedaagd om één of meerdere kunstwerken te creëren met als inspiratie hun thuis werkplek, die na meer dan 18 maanden thuiswerken, veranderd zijn in permanente werkplekken. De meeste ruimtes thuis waren eigenlijk niet geschikt om in te werken en het vinden van een duidelijke balans tussen werk en privé is voor velen een strijd geweest.

Centraal in alle kunstwerken is een VELUX dakraam, dat fungeert als een transformerend middel voor natuurlijk daglicht om een meeslepende digitale tentoonstelling te creëren met levensechte installaties, schilderijen, sculpturen en fotografische ervaringen.

De conceptuele kunstwerken van Maria Bodil nemen je mee naar de grens van de realiteit

Het Amsterdamse creatieve duo Maria Bodil laat ons zien hoe het strippen van een beeld een wereld van optische illusies kan openen. Maria Bodil is gefascineerd door beweging en licht, wat resulteert in verbluffende beelden. Met hun denkwijze willen ze de conventionele grenzen van fotografie en nieuwe media overschrijden, om te verbinden, te verduidelijken en nieuwe perspectieven te bieden.

VELUX's Artist Residency moedigde hen aan om te spelen met natuurlijk licht en dakramen, waardoor ze de kans kregen om hun kracht te tonen in het manipuleren van ruimtes en vormen met licht en kleur. We vroegen Marthe en Lieve wat ruimte, daglicht en vormen voor hen betekent: "Door de pandemie zijn we genoodzaakt om vanuit huis te leven en te werken. Om je motivatie te behouden, je energiek te voelen maar tegelijkertijd ook te ontspannen,  is het wat ons betreft vooral belangrijk om een gezonde en lichte omgeving te creëren... Tijdens onze Residency wilden we onderzoeken hoe daglicht een ruimte kan transformeren door een optische illusie te maken. Zo lijken de gedrukte schaduwen op de achtergrond te kloppen, maar zijn ze in werkelijkheid helemaal niet realistisch als je ze van dichtbij bekijkt."

Als je snel een blik zou werpen op het werk van Maria Bodil, is de kans groot dat je niet zou zien wat er werkelijk is. Bekijk hun fotografie van dichterbij en een ingewikkeld spel van vormen en licht komt tot leven. Hoewel ze nog maar relatief kort samenwerken, wordt er al veel over hen gepubliceerd en hebben ze een serie gemaakt voor de bekende Nederlandse modeontwerpers Iris van Herpen en Claes Iversen.

"De manier waarop we werken is drastisch veranderd, in sommige gevallen voor altijd. De Artist Residency is een fantastische kans om samen te werken met een gevarieerde groep inspirerende kunstenaars om de ware kracht van daglicht te laten zien en de rol die het heeft in het transformeren van ruimtes in onze huizen. Ook het verzekeren van een gezond binnenklimaat voor werk en leren, voor spelen en plezier speelt hierbij een belangrijke rol".
 

Jim Coates, Northwest Europe Region Marketing Director bij VELUX.

De transformerende kracht van licht

Nu mensen hun thuiskantoor beginnen te herwaarderen, investeren velen tijd, energie en geld in het transformeren van hun ruimte om aan hun behoeften te voldoen. Toegang tot daglicht en frisse lucht door een VELUX dakraam verbetert niet alleen de stemming en concentratie, maar is van vitaal belang om een werkruimte helderder, vrolijker en ruimtelijker te maken; het transformeert groezelige ongebruikte kamers in levendige ruimtes.

"Deze campagne stelde ons in staat om onze inherente kennis van de jongerencultuur te gebruiken en een licht te werpen op jonge kunstenaars in heel Europa, terwijl we tegelijkertijd de transformerende kracht van daglicht benadrukten - vooral nu thuiswerken een deel van het werkende leven lijkt te worden. Ik ben erg trots op wat we hebben bereikt in deze tweede samenwerking met VELUX".

Jasper Vierboom, Creative Director, VICE

De volledige tentoonstelling inclusief kunstwerken van alle zes kunstenaars - en hun verhalen - is hier te bekijken: https://veluxtransformingspaces.vice.com/nl

Voor meer informatie over Artist Residency en VELUX bezoek: https://www.transformingspaces.velux.co.uk/

Over VELUX Nederland

Al bijna 80 jaar creëert de VELUX Groep wereldwijd een betere leefomgeving voor mensen door te zorgen voor optimaal daglicht en frisse lucht door het dak. Ons productprogramma biedt daglichtoplossingen voor hellende en platte daken, zoals dakramen, dakkapellen, lichtkoepels en modulaire lichtstraten. Daarnaast bestaat ons assortiment uit vele typen raamdecoratie, zonwering, rolluiken, installatieoplossingen en intelligente bedieningssystemen. Al deze producten helpen bij het creëren van een gezond en duurzaam binnenklimaat om in te werken, wonen, leren of recreëren. Hieraan werken we wereldwijd met ongeveer 11.500 medewerkers in verkoop- en productiemaatschappijen in meer dan 40 landen. VELUX Nederland B.V. is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, die onderdeel is van de VKR Holding A/S, een naamloze vennootschap volledig in handen van non-profit stichtingen (de VELUX FOUNDATIONS) en familie. In 2019 had de VKR Holding een totale omzet van 2,9 miljard euro en de VELUX FOUNDATIONS keerden voor 178 miljoen euro aan liefdadigheidsdonaties uit. Kijk voor meer informatie op: www.velux.nl.