De Meern,
03
juli
2018
|
07:00
Europe/Amsterdam

VELUX en Netatmo lanceren smarthome-systeem dat in verbinding staat met Apple® HomeKit™

CO2-concentratie, luchtvochtigheid en temperatuur in huis én online weersverwachting bepalen wanneer (dak)ramen en rolluiken openen of sluiten

Samenvatting

VELUX, wereldwijd marktleider in daglichtoplossingen, en smart home leider Netatmo introduceren een nieuw automatisch smarthome-binnenklimaatsysteem: VELUX ACTIVE with NETATMO. Het systeem is de eerste 'plug and play'-oplossing ter wereld die dakramen, raamdecoratie en rolluiken volautomatisch aanstuurt op basis van slimme sensoren. 

VELUX ACTIVE with NETATMO kwam tot stand in nauwe samenwerking met het Franse techbedrijf Netatmo, dat de nieuwste smartsensor-technologie voor het systeem benutte. Het systeem denkt en handelt namens de consument: slimme sensoren monitoren de temperatuur, vochtigheidsgraad en CO2-concentratie in huis en instrueren de ACTIVE gateway om de dakramen automatisch te openen of sluiten. Het resultaat is een gezonder binnenklimaat.

VELUX ACTIVE with NETATMO is het eerste smart home systeem voor dakramen die te koppelen is aan Apple HomeKit, het smarthome-platform van Apple.Hierdoor kunnen bewoners hun binnenklimaat beheren via hun iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV of HomePod. Voor nog meer gemak biedt Apple’s intelligente spraakgestuurde assistent Siri® uitkomst. Ook Androidgebruikers kunnen hun smartphone als afstandsbediening inzetten. Zij maken gebruik van de VELUX ACTIVE app.

Van slim naar gezond
Met de introductie van VELUX ACTIVE with NETATMO voegt VELUX een gezondheidsdimensie toe aan een smarthome-markt die tot op heden vooral gericht was op comfort en gemak. Een app, klimaatsensor, vertrekschakelaar en gateway komen in één geïntegreerde oplossing samen. Het systeem is eenvoudig in gebruik en op afstand bedienbaar: de app stelt mensen in staat om op elke plek buitenshuis de instellingen voor het binnenklimaat van hun woning aan te passen.

“We zijn enorm benieuwd hoe consumenten deze smarthome-innovatie zullen ontvangen,” vertelt Michel Sombroek, algemeen directeur van VELUX Nederland. “Hun feedback dient ook als input voor de verdere ontwikkeling van deze eerste versie. Omdat het systeem digitaal is, kunnen we continu verbeteringen doorvoeren en gebruikers daarvan via automatische updates op de hoogte brengen.”

Plug and play
Het systeem is zo ontworpen dat huiseigenaren het eenvoudig zelf kunnen installeren. Met een eigen app kunnen gebruikers hun binnenklimaatsysteem beheren in overeenstemming met persoonlijke behoeften en externe weergegevens die via hun telefoons of tablets binnenkomen.

“VELUX ACTIVE with NETATMO is het resultaat van twee fantastische technologieën,” vertelt Fred Potter, oprichter en directeur van Netatmo. “Kwalitatief hoogwaardige VELUX dakramen en de expertise van Netatmo komen samen in dit gebruiksvriendelijke, praktische product en de bijbehorende apps. Dankzij de automatische bediening van dakramen en zonweringen kunnen we een groot verschil maken voor het binnenklimaat van huizen, zonder dat gebruikers zich daar zorgen over hoeven te maken. Deze oplossing met slimme sensoren is gebruiksvriendelijk, betrouwbaar én stimuleert het welzijn van de consument.”

Warmtebescherming- en ventilatie-algoritmen
VELUX ACTIVE with NETATMO maakt gebruik van verschillende algoritmen. Klimaatsensoren meten de concentratie CO2, luchtvochtigheid en temperatuur in huis. Het algoritme verbetert het binnenklimaat door deze data te koppelen aan externe gegevens op basis van online weersvoorspellingen en berekent of een open dakraam het binnenklimaat verbetert of niet, en zo ja hoeveel ventilatie nodig is en voor hoe lang. De regensensor in het VELUX INTEGRA® dakraam bepaalt tenslotte óf het raam geopend kan worden.

Ook de weersverwachting wordt in acht genomen door VELUX ACTIVE with NETATMO. Het proactieve algoritme voor hittebescherming werkt door het rolluik of de dakramen te sluiten vóórdat een ruimte oververhit raakt. Input van een online weerservice helpt het algoritme om te bepalen hoe groot de kant is dat een kamer te zeer opwarmt en wanneer buitenzonweringen en raamdecoratie naar beneden moeten gaan om oververhitting te voorkomen.

Controle
Omdat alle elektrische VELUX INTEGRA® producten te koppelen zijn aan VELUX ACTIVE with NETATMO, is het systeem de ideale totaaloplossing voor een gezond binnenklimaat. Het systeem bestaat uit drie componenten: een sensor, gateway en vertrekschakelaar. De sensor, die het best in dezelfde ruimte als die met het dakraam kan worden geïnstalleerd, registreert wanneer de temperatuur, luchtvochtigheid en CO2-concentratie te hoog oplopen. De gateway verwerkt die data en combineert ze met externe weergegevens. Met behulp van geavanceerde algoritmen berekent het systeem vervolgens of het binnenklimaat te verbeteren is. Als dat kan, gaat het dakraam open of rolluiken en jaloezieën naar beneden om oververhitting te voorkomen.

VELUX ACTIVE with NETATMO is op drie manieren te besturen. Bij de volautomatische bediening hoeven gebruikers niets te doen en zal de nauwkeurigheid van het systeem verbeteren omdat die het binnenklimaat van de betreffende ruimte leert begrijpen. Deze modus is het eenvoudigst in gebruik. Met de smartphone-bediening staat mobiliteit voorop. Daarmee kunnen gebruikers automatische functies aanpassen of stoppen en ramen en vensters rechtstreeks bedienen, desgewenst zelfs via stembesturing met Siri. De handmatige bediening stelt gebruikers in staat om in een handomdraai alle ramen te sluiten wanneer zij hun huis verlaten.

Prijs en verkrijgbaarheid
Het VELUX ACTIVE with NETATMO startpakket is verkrijgbaar bij dealers voor 249 euro. De aanvullende binnenklimaatsensoren zijn verkrijgbaar voor 99 euro. Kijk voor meer informatie op www.velux.nl/active en www.netatmo.com.

Over VELUX Nederland

Al ruim 77 jaar creëert de VELUX Groep wereldwijd een betere leefomgeving voor mensen door te zorgen voor optimaal daglicht en frisse lucht door het dak. Ons productprogramma biedt daglichtoplossingen voor hellende en platte daken, zoals dakramen, lichtkoepels en modulaire lichtstraten. Daarnaast bestaat ons assortiment uit vele typen raamdecoratie, zonwering, rolluiken, installatieoplossingen en intelligente bedieningssystemen. Al deze producten helpen bij het creëren van een gezond en duurzaam binnenklimaat om in te werken, wonen, leren of recreëren. Hieraan werken we wereldwijd met ongeveer 10.200 medewerkers in verkoop- en productiemaatschappijen in meer dan veertig landen. VELUX Nederland B.V. is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, die onderdeel is van de VKR Holding A/S, een naamloze vennootschap volledig in handen van non-profit stichtingen (de VELUX FOUNDATIONS) en familie. In 2017 had de VKR Holding een totale omzet van 2,5 miljard euro en de VELUX FOUNDATIONS keerden voor 168 miljoen euro aan liefdadigheidsdonaties uit. Kijk voor meer informatie op: www.velux.nl.

Over Netatmo
Netatmo is een revolutionair, Frans tech-bedrijf dat intuïtieve, prachtig ontworpen elektronische producten ontwikkelt voor consumenten. Alle producten van het merk bevatten kunstmatige intelligentie en zijn daarmee echt ‘smart’. Omdat de systemen eenvoudig in gebruik zijn, kan iedereen zelf een veiliger, gezonder en comfortabeler huis creëren. Netatmo ontwerpt de mechanica, elektronica en embedded software van al haar producten volgens de hoogste standaard. De mobiele en online applicaties zijn zo ontworpen dat ze eenvoudig te bedienen zijn en voor een geweldige gebruikerservaring zorgen. Met hun programma 'with Netatmo' ontwikkelt Netatmo smart oplossingen met vooraanstaande merken in de bouwsector, die te integreren zijn in zowel nieuwe als bestaande woningen. In november 2015 sloot Netatmo een serie B-financiering af van 30 miljoen euro. Het bedrijf bracht in 2013 al 4,5 miljoen euro bijeen.