De Meern,
04
juli
2023
|
08:05
Europe/Amsterdam

VELUX en WWF lanceren nieuwe bosprojecten voor CO2-vastlegging

Samenvatting
 
 
nguyenngocquangwwf-vietnam

Utrecht, 4 juli 2023 – Als onderdeel van VELUX’ doel om haar toekomstige CO2-uitstoot drastisch te verminderen, ging de dakramenspecialist in 2020 een twintigjarige samenwerking aan met het Wereld Natuur Fonds (WWF). VELUX financiert WWF-projecten voor bosbescherming en -herstel in tropische gebieden. Samen met het eerste project in Oeganda, zullen twee nieuwe bos- en biodiversiteitsprojecten in Vietnam en Madagaskar aanzienlijk bijdragen aan het vastleggen van VELUX’ historische CO2-voetafdruk.

VELUX beloofde in 2020 de totale CO2-uitstoot van haar activiteiten (scope 1 en 2) van 1941 tot 2041 vast te leggen. Daarnaast streeft het bedrijf naar 100% vastlegging van de eigen CO2-uitstoot en een halvering van de CO2-uitstoot van haar waardeketen tegen 2023.

Twee nieuwe projecten voor mens, natuur en klimaat
Vietnam en Madagaskar zijn uitgekozen als twee nieuwe bosprojecten vanwege de het CO2-potentieel, de biodiversiteit en de betrokkenheid van de lokale gemeenschap, evenals de duurzaamheid op de lange termijn. Beide projecten richten zich op het opnemen van CO2. Het project in Vietnam, met REDD-activiteiten, zal naar verwachting meer dan 2 miljoen ton CO2 opnemen en het project in Madagaskar, met ARR-activiteiten, naar verwachting meer dan 0,5 miljoen ton CO2.*

De projecten zullen natuurlijke oplossingen bieden voor klimaatverandering volgens het WWF Blueprint. De CO2 die wordt opgevangen, wordt gedoneerd aan de desbetreffende landen waar de projecten worden uitgevoerd, volgens het klimaatakkoord van Parijs. Dit betekent dat de CO2 die door de bosprojecten wordt vastgelegd, niet zal worden gebruikt voor compensatie van de CO2-uitstoot van VELUX of van een andere organisatie.

"De tijd dringt om de wereldwijde temperatuurstijging onder de 1,5°C te houden. VELUX is daarom vastberaden om het meest ambitieuze pad van het klimaatakkoord te volgen. Naast onze eigen activiteiten om de CO2-uitstoot te verminderen, financieren we bosprojecten om onze totale uitstoot sinds 1941 vast te leggen. We zijn verheugd dat we twee nieuwe projecten kunnen toevoegen aan ons bosportfolio, met aandacht voor (bio-)diversiteit en lokale gemeenschap," aldus Jeroen Proemstra, Market Director VELUX Nederland.

Bo Øksnebjerg, Secretaris-Generaal van WWF Denemarken, voegt daaraan toe: "Volgens het meest recente WWF Living Planet-rapport van 2022 daalt sinds 1970 het aantal wilde dieren gemiddeld met 69%. Het is dringend nodig om samen in actie te komen om zo een veerkrachtige en duurzame toekomst te creëren. Samenwerkingen zoals die tussen VELUX en WWF wijzen daarbij de weg vooruit."

Eerste bosproject in Oeganda         
De samenwerking startte met het eerste bosproject in Uganda. In het gebied Kagombe is de ontbossing in de afgelopen tien jaar met 73% toegenomen. VELUX en WWF willen daarom de bossen herstellen, nieuwe bomen planten en bestaande bossen beschermen. Er zijn inmiddels al meer dan 180.000 bomen geplant en lokale gemeenschappen zijn begonnen met alternatieve inkomstenbronnen. Het verwachte resultaat is dat het project 1 miljoen ton CO2 opvangt.

Lees hier meer over de samenwerking tussen VELUX en WWF.  

*Deze cijfers zijn voorlopige schattingen en kunnen nog veranderen na validatie door een externe partij.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Over de samenwerking
In 2020 lanceerden de VELUX Groep en WWF deze ambitieuze samenwerking met als doel natuurlijke oplossingen voor klimaatverandering te ontwikkelen en zo verantwoordelijkheid te nemen voor de historische CO2-uitstoot van VELUX. Gedurende een periode van twintig jaar levert de samenwerking een portfolio op van bosprojecten in tropische gebieden, die gefinancierd worden door VELUX. Na afronding wordt verwacht dat dit bosportfolio minimaal 4,5 miljoen ton CO2 zal opnemen - wat overeenkomt met alle CO2-uitstoot (scope 1 en 2) die VELUX sinds de oprichting in 1941 heeft uitgestoten. 

Voortgang van het project in Oeganda
-  Er zijn meer dan 180.000 bomen geplant in het Kagombe Central Forest Reserve.
- Het project begint ook een positieve impact te hebben op de lokale gemeenschap door de introductie van alternatieve inkomstenbronnen, zoals het kweken van paddenstoelen en het opzetten van grootschalige honingbij projecten om de bijenpopulatie te beschermen en gezond te houden.
-  Er zijn meer dan 400 bijenkorven geplaatst in twee gemeenschappen, wat een aanzienlijke economische bijdrage zal leveren aan de 80 leden van de gemeenschapsgroep.
-  Naar verwachting genereert elke bijenkorf jaarlijks een bruto-inkomen van € 114, wat gelijk is aan 92% van het jaarlijkse inkomen per hoofd van de bevolking in het projectgebied.

Toelichting terminologie
- REDD: het verminderen van CO2-uitstoot door ontbossing en degradatie van bossen - is een voorgesteld mechanisme voor klimaatverandering dat werkt om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen door ontbossing en degradatie tegen te gaan, in nauwe samenwerking met lokale- gemeenschap en autoriteiten.
-  ARR: afforestation, reforestation, and revegetation – oftewel bebossing, herbebossing en herbeplanting.

Over de VELUX Groep
Al 80 jaar zet de VELUX Groep zich in om de woonomgeving van mensen over de hele wereld te verbeteren door middel van daglicht en frisse lucht via het dak. Ons productprogramma bestaat onder meer uit dakramen en daklichten, stijlvolle jaloezieën, zonweringen en rolluiken, naast installatie- en Smart Home-oplossingen. Hiermee wordt een binnenklimaat gecreëerd waarin het prettig en gezond wonen, werken en leren is. We hebben ongeveer 11.500 medewerkers in dienst en verkoopkantoren- en fabrieken in meer dan 38 landen wereldwijd. De VELUX Groep is eigendom van VKR Holding A/S, een naamloze vennootschap die 100% eigendom is van diverse non-profit stichtingen (de VELUX FOUNDATIONS) en familie. In 2022 had de VELUX Groep een totale omzet van 2,99 miljard, behaalde VKR Holding een totale omzet van 4,29 miljard EU en doneerde de VELUX FOUNDATIONS 181 miljoen EU aan goede doelen. Voor meer informatie ga naar www.velux.nl.

Over WWF
Het Wereld Natuur Fonds (WWF) is een onafhankelijke natuurbeschermingsorganisatie met meer dan 30 miljoen donateurs en een wereldwijd netwerk actief in meer dan 100 landen. De missie van WWF is om de degradatie van het natuurlijke milieu van de aarde te stoppen en een toekomst te creëren waarin mensen in harmonie met de natuur leven. Dit wordt bereikt door het behoud van de biologische diversiteit van de wereld, door ervoor te zorgen dat het gebruik van hernieuwbare natuurlijke hulpbronnen duurzaam is en door de vermindering van vervuiling en verspillende consumptie te bevorderen.
Kijk voor meer informatie over de projecten op: www.wwf.nl en volg ons op Twitter.