31
mei
2012
|
00:00
Europe/Amsterdam

VELUX introduceert VELUX ACTIVE climate control

Geautomatiseerde zonwering zorgt voor optimaal binnenklimaat

De VELUX Groep heeft een nieuw, op sensoren gebaseerd geautomatiseerd besturingssysteem ontwikkeld. Het VELUX ACTIVE climate control systeem automatiseert de werking van alle io-homecontrol® zonweringproducten in een gebouw aan de hand van de zonnestraling en de buitentemperatuur. Dit optimaliseert zowel het energieverbruik als het thermische comfort.


VELUX ACTIVE climate control zorgt door een automatische besturing van rolluiken, buitenzonweringen en raamdecoratie het hele jaar door voor een optimaal energieverbruik en thermisch comfort. In tegenstelling tot andere producten in de markt die alleen werken tijdens het stookseizoen, werkt het VELUX ACTIVE climate control systeem zowel in de winter als in de zomer. Het systeem reduceert de energiebehoefte voor verwarmen in het stookseizoen en voor koeling in de warmere maanden. Daarnaast optimaliseert het systeem de energieprestaties in de lente en de herfst, wanneer grotere temperatuurverschillen vaker voorkomen.
 
De VELUX Groep wil met het VELUX ACTIVE climate control systeem een bijdrage leveren aan de wereldwijde inspanning om het energieverbruik in gebouwen te verminderen en tegelijkertijd het thermische binnenklimaat en wooncomfort verbeteren. Uit onderzoek van TNO blijkt dat automatisch geregelde buitenzonwering een energiebesparing van wel 7,5 procent kan opleveren, omdat de zonwering al naar beneden gaat voordat de binnentemperatuur te ver is gestegen. Wanneer gebruik wordt gemaakt van een geautomatiseerd systeem voor ventilatie en zonwering, zorgt dit voor een nog efficiënter energiegebruik.
 
Unieke gepatenteerde berekeningen
De automatische werking van het VELUX ACTIVE climate control systeem is gebaseerd op unieke gepatenteerde berekeningen die de positionering van rolluiken het hele jaar door optimaliseren. Voor gebruik kan op het VELUX ACTIVE climate control systeem worden ingesteld op welke breedtegraad het gebouw zich bevindt en hoe deze gepositioneerd is ten opzichte van de zon. De berekeningen zijn gebaseerd op het gebruik van rolluiken, de gegevens van draadloze sensoren aan de buitenzijde van het gebouw, de buitentemperatuur en de gemeten zonnestraling op de dakramen.
 
VELUX Active rolluik omhoog 280 px.jpgVELUX Active rolluik naar beneden 280px.jpgOriëntatie ten opzichte van de zon
Als we uitgaan van een gemiddelde woning zorgt het VELUX ACTIVE climate control systeem ervoor dat rolluiken die geïnstalleerd zijn op dakramen op het oosten in de zomer in open positie beginnen. Zij sluiten automatisch als de zon opkomt om te voorkomen dat de warmte zich binnenshuis opbouwt. ‘s Middags zal het systeem ervoor zorgen dat de op het oosten gerichte rolluiken weer omhoog gaan, terwijl de rolluiken op het westen sluiten om het huis te beschermen tegen de middagzon. Deze automatische manier van zonweren zorgt voor een stabiele en comfortabele binnentemperatuur. Tot wel 95% van de zonnestralen wordt erdoor geweerd en oververhitting wordt verminderd met meer dan 40%. De vraag naar energie voor koeling daalt met meer dan 50% en de gevoelstemperatuur op hete, zomerse dagen daalt met wel 6 graden*.
 
Stookseizoen
In de winter zorgt het VELUX ACTIVE climate control systeem ervoor dat alle rolluiken met zonsopgang omhoog gaan, om waar mogelijk de passieve zonnewarmte te gebruiken om het gebouw te verwarmen en de energievraag te beperken. ’s Avonds gaan de rolluiken weer naar beneden, wat zorgt voor extra isolatie. De warmte wordt hierdoor binnengehouden wat de temperatuur aan de binnenzijde van het glaselement met 2 graden verhoogt. ‘s Nachts wordt de isolatie van het dakraam door de automatische besturing met wel 15% verbeterd*.
 VELUX Active sensorsysteem 180px.jpgDuurzaam, daglicht, natuurlijke ventilatie 280px.jpg
Door gebruik te maken van meerdere sensoren kunnen de producten nog meer bijdragen aan de verbetering van de energieprestatie van een gebouw. Daarom kunnen naast het standaard VELUX ACTIVE climate control pakket extra sensoren worden aangeschaft om dakramen met verschillende oriëntaties op het dak per windrichting mee uit te rusten. Lees meer over VELUX ACTIVE climate control.
 
* Gevalideerd door CSTB in Frankrijk in twee onafhankelijke studies en de afdeling Daylight, Energy & Climate van de VELUX Groep.

d