21
februari
2013
|
00:00
Europe/Amsterdam

VELUX lichtkoepels behalen als eerste KOMO certificaat

Als eerste lichtkoepel op de Nederlandse markt heeft de VELUX lichtkoepel het KOMO certificaat behaald.De VELUX lichtkoepels zijn geïntroduceerd in 2008 en dienden direct als de nieuwe standaard; een goed ontworpen, zeer functionele en energie-efficiënte lichtkoepel van gerenommeerde VELUX kwaliteit, die meer gebouwen een goed binnenklimaat bezorgt.
 
In 2004 heeft de VELUX Groep besloten om de markt voor lichtkoepels te betreden. Op dat moment werd de lichtkoepelmarkt al enige jaren verweten dat zij geen lichtkoepels konden leveren die voldeden aan het BouwBesluit. De VELUX Groep is die uitdaging aangegaan en ontwierp een kwaliteitsproduct waarmee ze in 2008 de markt betraden. Het doel dat de VELUX Groep zichzelf had gesteld was dat de lichtkoepel energie-efficiënt en van dezelfde hoge kwaliteit moest zijn als de VELUX dakramen.
 
Beoordelingsrichtlijn voor lichtkoepels
“Omdat afnemers behoefte hebben aan zekerheid over de kwaliteit van geleverde producten vonden we het vreemd dat er voor lichtkoepels nog geen KOMO-attest bestond. Daarom hebben we in 2009 zelf het initiatief genomen om hiervoor een Beoordelingsrichtlijn te ontwikkelen. Eind vorig jaar was de BRL 0105 voor lichtkoepels, daklichten en lichtstraten eindelijk een feit. De volgende stap was het krijgen van het eerste officiële KOMO-attest voor lichtkoepels, dat we tijdens de BouwBeurs in concept van SKG hebben ontvangen,” vertelt Michel Kalis, commercieel directeur van VELUX Nederland. 
 


Daglicht en frisse lucht essentieel
Daglicht en frisse lucht zijn essentieel voor ons welzijn, maar we brengen 90% van onze tijd binnenshuis door. “Kinderen op kinderdagverblijven en scholen, kantoorpersoneel en patiënten in ziekenhuizen hebben juist extra behoefte hebben aan daglicht en frisse lucht, terwijl deze gebouwen vaak lange gangen hebben die geen toegang bieden tot verse lucht of direct daglicht. De taak die voor ons ligt is, om in nog duidelijkere bewoordingen aan de bouwindustrie uit te leggen hoe belangrijk het is om lichtkoepels in het ontwerp mee te nemen als ze nieuwe scholen en kantoorgebouwen ontwerpen en bestaande moderniseren", vertelt Kalis.
 
VELUX ontwikkelde de nieuwe standaard
Het ontwerpconcept van de standaard VELUX lichtkoepel heeft een hoge isolatiewaarde door de keuze van materialen en de constructie, een hybride opbouw met aan de binnenzijde een glaselement van hoogrendementsbeglazing en aan de buitenzijde een polycarbonaat of acrylaat koepel. Hierdoor heeft de VELUX lichtkoepel een hogere energie-efficiëntie en regengeluidreductie dan de meeste andere producten op de markt. Daarnaast kwamen zowel de vaste als elektrisch bedienbare VELUX lichtkoepels als eerste lichtkoepels in aanmerking voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen®.
 
VELUX rookventilatiekoepel 280px.jpg
De lichtkoepel is verkrijgbaar in verschillende maten en typen. Er is een te openen model met verborgen motor, aangedreven door een intelligent besturingssysteem. Daarmee kunnen ruimtes met een afstandsbediening worden geventileerd om frisse lucht binnen te laten en een beter binnenklimaat te genereren. Voor hotels, ziekenhuizen, kantoorgebouwen en residentiële gebouwen is het belangrijk om mogelijkheden voor rookventilatie te hebben en ook dat is eenvoudig te regelen met een lichtkoepel. De VELUX rookventilatie lichtkoepel heeft goede isolatie-eigenschappen en een verborgen motor die de koepel omhoog duwt om de rook naar buiten te laten en frisse lucht en zuurstof binnen te laten.
 
Klik hier voor meer infomatie over de lichtkoepels.


d