28
september
2010
|
00:00
Europe/Amsterdam

VELUX Modelwoningen bekroond met Innovation Award

Het VELUX Model Home 2020 project is tijdens de prestigieuze British Homes Awards de winnaar geworden van de Innovation Award voor Building Technology (BHA).

De Meern 28 september 2010. Het VELUX Model Home 2020 project is tijdens de prestigieuze British Homes Awards de winnaar geworden van de Innovation Award voor Building Technology (BHA). Het ontwerp van de C02 neutrale twee onder één kapwoningen waren voor het eerbetoon geselecteerd door een panel van bouwexperts. De juryleden prezen het duurzame ontwerp voor de oorspronkelijke toepassing van bouwtechnieken en de stimulerende manier waarop het gebouw daglicht, natuurlijke ventilatie en hernieuwbare technologieën gebruikt om het energieverbruik te minimaliseren. De woningen worden gezien als voorbeeld voor het ontwerpen van toekomstige duurzame woningen. De modelwoningen worden gebouwd in Kettering, Northamptonshire (Groot-Brittannië) en zijn ontworpen door HTA Architecten, die tevens winnaar werd van de felbegeerde titel BHA Architect van het Jaar. De woningen zijn ontworpen volgens de principes van Active House en een voorbeeld voor duurzame woningen die aantrekkelijk zijn voor bewoners en tevens eenvoudig en betaalbaar toepasbaar zijn voor repeterende woningbouw. De woningen streven ernaar 70 procent minder CO2 uit te stoten. De resterende 30 procent CO2 wordt gecompenseerd met toegestane oplossingen. Michel Kalis, Commercieel Directeur van VELUX Nederland B.V., licht toe: "Bij de VELUX Groep zijn we ervan overtuigd dat het mogelijk is om lichte en goed geventileerde C02 neutrale woningen te bouwen waarin mensen willen wonen en die eenvoudig en winstgevend kunnen worden gereproduceerd. Model Home 2020 is een baanbrekend en ambitieus project om de manier waarop de bouw kijkt naar duurzame woningen te veranderen. Wij zijn verheugd dat juist dit project is erkend met deze prestigieuze prijs.”

Over Model Home 2020 Model Home 2020 is een experiment gestart door de VELUX Groep als onderdeel van onze strategie om actief deel te nemen aan de ontwikkeling van duurzame gebouwen voor de toekomst. Het is onze visie op hoe toekomstige gebouwen zowel klimaatneutraal, comforta-bel als aantrekkelijke plaatsen kunnen zijn om te leven met daglicht en frisse lucht. Het project is volledig in overeenstemming met de volgende generatie van ontwerpprincipes aangeduid als Active House. Het doel is om een balans tussen energie-efficiëntie en een optimaal binnenklimaat te bereiken met een gebouw dat zich dynamisch aanpast aan zijn omgeving en toch klimaatneutraal is. Model Home 2020 omvat zes demonstratieprojecten gefinancierd door VKR Holding A/S, de eigenaar van VELFAC A/S, VELUX A/S, Sonnenkraft, WindowMaster en diverse andere be-drijven in de bouwsector. De twee demonstratieprojecten in Denemarken zijn gebouwd als een samenwerkingsverband tussen de VELUX Groep en VELFAC. De VELUX Groep is van mening dat één experiment beter is dan duizend meningen van deskundigen. Elk gebouw moet een afspiegeling zijn en inspelen op de verschillende klimatologische, culturele en ar-chitectonische condities van het land waarin ze zijn gebouwd. De gebouwen staan 6 tot 12 maanden na voltooiing open voor het publiek en worden vervolgens verkocht. Elk gebouw zal worden gevolgd tijdens het gebruik van het gebouw om te zien hoe de experimenten zich ontwikkelen in werkelijke omstandigheden. De twee gebouwen in Denemarken, Home for Life en Green Lighthouse (in Aarhus en Kopenhagen), zijn gereed, die in Groot-Brittannië, Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk zullen volgen in 2010 en 2011. Meer informatie op: www.velux.nl/duurzaam_leefklimaat. Over de VELUX Groep De VELUX Groep zorgt voor een aangenamere leefomgeving onder het dak door deze te voorzien van daglicht en frisse lucht. Naast een ruim aanbod van dakramen en daglichtsys-temen voor hellende daken biedt het VELUX productprogramma oplossingen voor platte daken. Het assortiment van de Groep bestaat bovendien uit vele typen raamdecoratie, bui-tenzonweringen, rolluiken, op afstand bedienbare intelligente producten, producten aange-stuurd door zonne-energie en zonnecollectoren. De VELUX Groep bezit productievestigingen in elf landen, verkoopmaatschappijen in bijna veertig landen en is één van de sterkste merken in de wereldwijde sector bouwmaterialen. VELUX Nederland B.V. is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, onderdeel van de VKR Holding A/S. Kijk voor meer informatie op www.velux.nl/overvelux.d