11
december
2012
|
00:00
Europe/Amsterdam

VELUX modulaire lichtstraten geïntroduceerd op BouwBeurs

Nieuwe modulaire lichtstraten maken bouwproces efficiënter en verbeteren binnenklimaat

Tijdens de Internationale BouwBeurs in Utrecht introduceert de VELUX Groep de VELUX modulaire lichtstraten. De modulaire lichtstraten zullen de manier waarop lichtstraten worden toegepast veranderen. Het wordt nu eenvoudiger om frisse lucht en daglicht toe te laten in commerciële en openbare gebouwen, met behoud van een hoge energieprestatie.
 
Al meer dan 70 jaar is de VELUX Groep wereldwijd toonaangevend als expert in het verzorgen van daglicht en natuurlijke ventilatie door het dak van particuliere woningen. Met de introductie van de nieuwe VELUX modulaire lichtraten brengt de VELUX Groep de principes van een goed binnenklimaat naar commerciële en openbare gebouwen zoals kantoren, scholen, verpleeghuizen en winkelcentra. De VELUX modulaire lichtstraten zijn ontworpen in samenwerking met het internationaal gerenommeerde architectenbureau Foster + Partners. Het resultaat is een nieuwe kijk op commerciële lichtstraten; een slank en elegant ontwerp met een unieke modulariteit en een hoge energieprestatie, dat breekt met de traditie van op maat gemaakte oplossingen.
 VELUX modulaire lichtstraten lessenaar binnenzijde 280px.jpgVELUX modulaire lichtstraten zadeldak 280px.jpg
 
Modulariteit en volledige integratie minimaliseren onzekerheden
De nieuwe VELUX modulaire lichtstraten zijn een modulair en volledig geïntegreerd lichtstraatsysteem compleet met profielen, afwerking, glaselementen, binnenzonwering en elektrische bedieningssystemen. Bovendien zijn de profielen van de VELUX modulaire lichtstraten vervaardigd van een speciaal energie-efficiënt gepultrudeerd glasvezelcomposietmateriaal wat zorgt voor uitstekende U-waarden. In tegenstelling tot de dakramen zijn de modulaire lichtstraten zelfdragend en moeten ze geïnstalleerd worden op een subconstructie in het dak. Dat verklaart waarom ze het meest geschikt zijn voor platte daken en daken met een flauwe hellingshoek.
 
“Vandaag de dag wordt de markt gedomineerd door op maat gemaakte producten van verschillende leveranciers. Dit nieuwe systeem biedt een standaard oplossing, maar is nog steeds flexibel om mee te werken. Het is samengesteld uit geprefabriceerde componenten die klaar zijn om op locatie afgemonteerd te worden. Dit minimaliseert de onzekerheden die zich kunnen voordoen bij lichtstraten die op het dak moeten worden samengesteld uit componenten van verschillende leveranciers”, aldus Michel Sombroek, Algemeen Directeur van VELUX Nederland.

  VELUX modulaire lichtstraten lessenaarsdak 280px.jpg
 
De modulariteit biedt ook het voordeel van gestandaardiseerde productie, wat kwalitatief hoogwaardige producten garandeert. Bovendien worden de VELUX modulaire lichtstraten in de fabrieken getest als een compleet systeem. Sombroek: ”We hebben een oplossing gecreëerd die een snellere montage mogelijk maakt in volledige overeenstemming met uit te voeren specificaties, veiligheid en uniformiteit.”
 
Beter binnenklimaat en energiebalans
Dankzij de energiezuinige glaselementen en profielen gemaakt van een hoogwaardig composiet zijn de VELUX modulaire lichtstraten één van de meest energie-efficiënte systemen op de markt. "Het speciale composietmateriaal bestaat uit 80% polyester en 20% polyurethaan. Het is vier keer sterker dan hout en heeft isolerende eigenschappen die 700 keer hoger zijn dan aluminium", vertelt Sombroek.
 
Een unieke eigenschap van de VELUX modulaire lichtstraten is dat de motor van de elektrische aandrijving verborgen zit in de profielen van de lichtstraat. Hierdoor hebben alle modules hetzelfde strakke aanzicht of ze nou wel of niet te openen zijn. De automatische bediening van zowel de zonwering als het openen/sluiten van de VELUX modulaire lichtstraten vermindert de noodzaak voor mechanische ventilatie. De producten kunnen worden bestuurd door een stand-alone bedieningsunit of kunnen geïntegreerd worden in het gebouwbeheersysteem, want ze zijn verenigbaar met KNX en de meest voorkomende protocollen in de markt.
 
De VELUX modulaire lichtstraten worden geleverd in een aantal standaardformaten en zijn in te zetten als lessenaarsconstructie met te openen modules van 2,4 meter, maar ook te schakelen tot een zadeldakopstelling of atriumdak. Daarnaast kenmerkt het systeem zich door het ruime toepassingsbereik, waaronder een minimale hellingshoek van slechts 5 graden.

 
De VELUX modulaire lichtstraten worden officieel op de Nederlandse markt geïntroduceerd tijdens de Internationale BouwBeurs 2013, van 4 tot 9 februari in de Jaarbeurs te Utrecht. VELUX Nederland is daar te vinden op stand 01.D118.
 
Meer informatie op www.velux.nl/modulairelichtstraten  


d