De Meern,
15
januari
2016
|
12:04
Europe/Amsterdam

VELUX Natural Light solarlampen arriveren in Afrika

150 lokale verkoopmedewerkers opgeleid in Senegal, Zimbabwe en Zambia

Samenvatting

Een jaar geleden bundelde de VELUX Groep, toonaangevende fabrikant van daglichtoplossingen, haar krachten met de sociale onderneming Little Sun en non-profit organisatie Plan International en lanceerde een ontwerpwedstrijd om schoon, duurzaam licht naar Afrikaanse gemeenschappen zonder elektriciteit te brengen. Op dit moment worden 150 lokale verkoopmedewerkers opgeleid om de Natural Light solarlampen te kunnen verkopen zodat de eerste begin dit jaar kunnen worden gedistribueerd in Senegal, Zimbabwe en Zambia.

Op dit moment zijn er 1,2 miljard mensen wereldwijd die geen toegang hebben tot elektriciteit. Daarnaast is betrouwbaar, duurzaam licht vaak schaars na zonsondergang. De VELUX Groep is daarom een samenwerking aangegaan met Little Sun en Plan International om duurzame verlichting naar Afrika te brengen. “Het is erg bevredigend om samen te werken met partners zoals VELUX en Plan, die ons gezamenlijke doel delen om schoon, duurzaam licht te brengen naar mensen in Afrika,” legt Mason Huffline, salesmanager bij Little Sun in Afrika, uit.

We brengen duurzaam licht naar Afrika
De VELUX Groep heeft een eerste partij van 14.500 Natural Light lampen op zonne-energie geproduceerd en gedoneerd. Deze lampen zullen worden verkocht tegen lokaal betaalbare prijzen in Senegal, Zimbabwe en Zambia. Momenteel worden 150 lokale verkoopmedewerkers opgeleid hoe ze deze lampen kunnen verkopen aan gemeenschappen waar geen elektriciteit is. De training bestaat uit workshops, rollenspellen, demonstraties en teamwerk.

“De eerste training was uiterst succesvol. De toekomstige verkopers zijn ervan overtuigd dat de Natural Light lampen goed zullen verkopen. Na twee maanden kunnen ze hun klanten al geld besparen, in vergelijking met wat ze kwijt zouden zijn aan olielampen. Als je solarlampen hebt, betekent het dat je onafhankelijk bent van het elektriciteitsnetwerk en het is nog duurzaam ook,” vertelt Edius N. Makono van Alight Zimbabwe Trust (Plan Zimbabwe Alumni).

Licht kan mensen samenbrengen
De Natural Light solarlampen zijn ontworpen door Mariana Arando en Luca Fondello. Uit 172 inzendingen uit 65 landen, zijn zij door de internationale jury gekozen als de winnaars van de Natural Light International Design Competition. Ze hebben zich laten inspireren door hoe natuurlijk licht mensen kan samenbrengen. Het ontwerpconcept van de Natural Light solarlampen maakt het mogelijk om meerdere lampen aan elkaar te verbinden, zodat iedereen zijn eigen lamp mee kan nemen naar een sociale bijeenkomst om op die manier samen licht te creëren.

Over de Natural Light donatie
De VELUX Groep wil graag iets teruggeven aan de maatschappij en voorzien de wereld graag van nieuwe mogelijkheden om toegang tot daglicht en frisse lucht te krijgen. Gebouwd op de kennis van licht zetten ze hun expertise in daar waar zij geloven dat het de grootste impact heeft. Als onderdeel van het 75-jarig bestaan, wil de VELUX Groep nu meer prioriteit geven aan het zorgen voor duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar licht in Afrikaanse regio’s waar geen elektriciteit is.

Over Plan Internationals distributie van Natural Light lampen

Het distributiemodel dat wordt toegepast heeft veel overeenkomsten met het microkrediet concept, waarbij kleine, lokale ondernemers die onder normale omstandigheden geen leningen kunnen afsluiten (omdat ze te weinig stabiel inkomen of onderpand hebben), kleine leningen wordt aangeboden waarmee ze een bedrijfje kunnen starten. Om de verkoop van de grond te krijgen, wordt de eerste voorraad Natural Light solarlampen aan de ondernemers gedoneerd door de VELUX Groep. Als ze hun voorraad hebben verkocht, geeft de winst hen het kapitaal om extra solarlampen te kopen, waarmee ze hun eigen, zelfvoorzienend bedrijfje kunnen beginnen.

Over VELUX Nederland

Al 75 jaar creëert de VELUX Groep wereldwijd een betere leefomgeving voor mensen door te zorgen voor daglicht en frisse lucht door het dak. Ons productprogramma biedt daglichtoplossingen voor hellende en platte daken, zoals dakramen, lichtkoepels en modulaire lichtstraten. Daarnaast bestaat het assortiment uit vele typen raamdecoratie, zonwering, rolluiken, installatieoplossingen en intelligente bedieningssystemen. Deze producten helpen bij het creëren van een gezond en duurzaam binnenklimaat om in te werken, wonen of leren. Hieraan werken we met ongeveer 10.000 medewerkers in verkoopmaatschappijen en productievestigingen in meer dan veertig landen. VELUX Nederland B.V. is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, die onderdeel is van de VKR Holding A/S, een naamloze vennootschap volledig in handen van stichtingen en familie. Kijk voor meer informatie op: www.velux.nl.