De Meern,
12
juni
2018
|
08:00
Europe/Amsterdam

VELUX, SUEZ en BMN starten take-back service voor VELUX dakramen

Glas, hout en kunststof worden grondstof voor nieuwe producten

Samenvatting

Jaarlijks ontstaat er in Nederland 23 miljoen ton aan bouwafval. Ook gebruikte VELUX dakramen belandden tot vandaag op de afvalberg van bouw- en sloopafval. VELUX Nederland, BMN Bouwmaterialen en SUEZ, specialist in afval- en grondstoffenmanagement zijn daarom een samenwerking gestart om VELUX dakramen terug te nemen in plaats van weg te gooien. Aannemers hebben vanaf nu de mogelijkheid om verouderde VELUX dakramen apart in te zamelen en zo een bijdrage te leveren aan recycling van afval in de bouw.

Minder CO2-uitstoot
Het is voor het eerst in Nederland dat dakramen gescheiden worden ingezameld. De dakramen worden gedemonteerd in een sociale werkplaats. “Door de opbouw van VELUX dakramen kunnen ze relatief eenvoudig weer worden gedemonteerd. Door de grondstoffen zoals glas, hout en kunststof te scheiden en te hergebruiken als grondstof voor andere producten, verwachten we over de totale levenscyclus van een VELUX dakraam de CO2-uitstoot met naar schatting 28% te reduceren,” vertelt initiator Ronald Bal van VELUX Nederland.

Inzameling bij de BMN Bouwbewust Afvalretourstraat of op de bouwlocatie
Inzameling van de gebruikte VELUX dakramen vindt plaats op twee verschillende manieren. Voor het inzamelen van enkele stuks dakramen is een samenwerking gestart met BMN Bouwmaterialen. “Wanneer een aannemer nieuwe bouwmaterialen bij ons haalt, kan hij direct het oude VELUX dakraam bij ons inleveren in de BMN Bouwbewust Afvalretourstraat. Op dit moment wordt het concept getest met een pilot bij BMN vestigingen in Zwolle en Drachten. Onze ambitie is om het concept hierna landelijk uit te rollen,” aldus Petran Verhoef van BMN Bouwbewust.

Co-creatie
Bij grotere renovatieprojecten kan de betreffende aannemer bij VELUX Nederland een eigen container voor op de bouwlocatie aanvragen. Op deze manier worden in Asten en Etten-Leur al dakramen apart ingezameld. “SUEZ heeft een logistieke taak op de bouwlocaties. Daarnaast heeft SUEZ een rol om op een juiste manier de materialen af te voeren, te verwerken en met diverse partijen te zorgen voor de recycling van glas, hout en kunststof,” zo laat Henk-Jan van Doorn, Key Account Manager bij SUEZ weten. “Dat is onze expertise en we laten daarmee zien dat we door middel van co-creatie veel kunnen bereiken in de recycling van bouw- en sloopafval.”

Niet gratis, wel goedkoper
De take-back service is niet kosteloos, maar het is wel goedkoper dan wat betaald moet worden voor het afvoeren van regulier bouw- en sloopafval. Hierdoor wordt het voor montagebedrijven aantrekkelijk om hier gebruik van te maken. “Duurzaam ondernemen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. We hebben de hulp van aannemers nodig om de hoeveelheid bouwafval tegen te gaan en deze take-back service te laten slagen. Daarom bieden we deze mogelijkheid aan zonder winstoogmerk,” aldus Ronald Bal.

Afvalreductie
Maar liefst 97% van al het afval dat voortvloeit uit de productie van VELUX dakramen wordt momenteel gerecycled of gebruikt als hernieuwbare energie. Door samen te werken met SUEZ en BMN Bouwmaterialen en de dakramen na gebruik te demonteren en de grondstoffen te hergebruiken, wordt de circulariteit van het product naar een nog hoger niveau getild.

Over VELUX Nederland

Al ruim 77 jaar creëert de VELUX Groep wereldwijd een betere leefomgeving voor mensen door te zorgen voor optimaal daglicht en frisse lucht door het dak. Ons productprogramma biedt daglichtoplossingen voor hellende en platte daken, zoals dakramen, lichtkoepels en modulaire lichtstraten. Daarnaast bestaat ons assortiment uit vele typen raamdecoratie, zonwering, rolluiken, installatieoplossingen en intelligente bedieningssystemen. Al deze producten helpen bij het creëren van een gezond en duurzaam binnenklimaat om in te werken, wonen of leren. Hieraan werken we wereldwijd met ongeveer 9.500 medewerkers in verkoop- en productiemaatschappijen in meer dan veertig landen. VELUX Nederland B.V. is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, die onderdeel is van de VKR Holding A/S, een naamloze vennootschap volledig in handen van non-profit stichtingen (de VELUX FOUNDATIONS) en familie. In 2017 had de VKR Holding een totale omzet van 2,5 miljard euro en de VELUX FOUNDATIONS keerden voor 168 miljoen euro aan liefdadigheidsdonaties uit. Kijk voor meer informatie op: www.velux.nl.

Over SUEZ
In Nederland neemt SUEZ Recycling & Recovery de regie als aanjager van de grondstoffenrevolutie. SUEZ werkt aan oplossingen voor de toenemende vraag op het gebied van schaarste en kwaliteit van grondstoffen. Daarnaast is SUEZ actief op het gebied van het inzamelen, verwerken, recyclen en hergebruik van afval. SUEZ biedt op deze onderdelen algemene diensten en specialistische services. SUEZ bedient ruim 530.000 Nederlandse huishoudens en ongeveer 80.000 bedrijven. Daarbij zorgt SUEZ voor toegevoegde waarde binnen de afvalstromen door samen te werken met klanten, ketenpartners en andere stakeholders. Met het volledige potentieel van digitale technologieën en innovatieve oplossingen verwerkt SUEZ als groep jaarlijks 17 miljoen ton afval, produceert 3,9 miljoen ton secundaire grondstoffen en 7 TWh lokale hernieuwbare energie. In 2017 realiseerde SUEZ een totale omzet van 15,9 miljard euro. Kijk voor meer informatie op: www.suez.nl.

Over BMN Bouwmaterialen
BMN Bouwmaterialen is onderdeel van CRH plc., één van ’s wereld meest toonaangevende internationale bouwmateriaalbedrijven met 87.000+ medewerkers op 3.800 vestigingen in 31 landen wereldwijd. Met een omzet van circa 27 miljard euro (april 2017), is CRH de grootste organisatie in de productie en distributie van bouwmaterialen in Noord-Amerika en de op één na grootste wereldwijd. De groep heeft leidende posities in Europa, evenals gevestigde strategische posities in de opkomende economische regio's van Azië en Zuid-Amerika. CRH streeft naar verbetering van de gebouwde omgeving door het leveren van superieure materialen en producten voor de nieuwbouw en onderhoud van infrastructuur, huisvesting en utiliteit. Als Fortune 500 bedrijf is CRH een gevestigd lid van de FTSE 100 index, de EURO STOXX 50 index en de ISEQ 20. CRH’s Amerikaans certificaataandeel is genoteerd aan de NYSE. Kijk voor meer informatie op: www.bmn.nl.