De Meern,
01
april
2016
|
08:00
Europe/Amsterdam

VELUX viert 75-jarig jubileum met wereldwijde festiviteiten

Al 75 jaar lang brengt VELUX daglicht tot leven

Samenvatting

 

75 jaar geleden kwam de Deense ingenieur Villum Kann Rasmussen met een idee dat een revolutionaire verandering teweeg zou brengen in de leefomgeving van mensen. Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld om op een zolderetage onder een schuin dak te wonen, maar voor 1941 waren dit soort ruimtes bijna onbewoonbaar door een gebrek aan daglicht en frisse lucht. Villum Kann Rasmussen ontwierp het allereerste schuine dakraam dat men kon openslaan. Sindsdien is de VELUX Groep uitgegroeid tot een bedrijf met vestigingen in 40 landen en ongeveer 9.500 medewerkers dat het grootste deel van haar winst aan onderzoek, culturele doelen en milieuvraagstukken doneert. 

De naam VELUX is een samenvoeging van ‘ventilatie’ (VE) en ‘licht’ (LUX, Latijns voor licht), twee essentiële factoren voor een gezond en comfortabel gebouw. Het eerste dakraam dat in 1941 werd ontwikkeld, is nog steeds de basis van het huidige assortiment VELUX producten en het idee ‘daglicht tot leven te brengen’ is nog altijd de drijfveer van het bedrijf.

Een bruisend bedrijf dat investeert in innovatie
De VELUX Groep is dan wel 75 jaar oud, maar het is een modern, dynamisch bedrijf dat verandering toejuicht en veel investeert in innovatie. De nieuwe generatie VELUX dakramen heeft nieuwe criteria geïntroduceerd wat betreft energie-efficiëntie. En in 2015 behaalde VELUX de beste financiële resultaten ooit. ‘We zien een enorme vraag naar energie-efficiënte en gezonde oplossingen voor gebouwen. Huiseigenaren willen producten van een hoge kwaliteit voor een scherpe prijs. Ons succes van de afgelopen 75 jaar komt doordat we ons hebben geconcentreerd op kwaliteit, innovatie en klantenservice,’ vertelt Michel Sombroek, algemeen directeur van VELUX Nederland.

Producten met maatschappelijke waarde horen bij bedrijfsformule
Betrokkenheid bij de maatschappij zit diep verankerd in het DNA van de VELUX Groep. 50 jaar geleden introduceerde de oprichter van het bedrijf de ‘Model Company Objective’. In essentie wordt hierin het belangrijkste doel van de VELUX Groep omschreven, namelijk het creëren van meerwaarde voor de maatschappij, klanten, leveranciers en werknemers door op alle fronten een voorbeeldrol aan te nemen.

De VELUX Groep wordt beheerd door stichtingen, de VELUX FOUNDATIONS, en doneert het grootste deel van haar winst aan onderzoek, culturele doelen en milieuvraagstukken. In 2015 heeft de stichting 545 donaties gedaan van in totaal iets meer dan 111 miljoen euro.

Festiviteiten
Het 75-jarig jubileum wordt gedurende het hele jaar gevierd met een reeks donaties en activiteiten, waarmee we vieren dat we zorgen voor daglicht en frisse lucht in het dagelijks leven van mensen. Zo doneren we dit jaar 14.500 Natural Light solarlampen aan Afrikaanse gemeenschappen, die zorgen voor een betere kwaliteit van leven. De lampen zijn van cruciaal belang, aangezien slechts een klein deel van de bevolking daar toegang heeft tot elektriciteit. Daarnaast schenken we in 30 landen gratis dakramen en lichtkoepels aan sportverenigingen. Ook Nederlandse sportverenigingen kunnen zich opgeven om hiervoor in aanmerking te komen en te zorgen voor een clubhuis met een gezond binnenklimaat.

Op 1 april zal het jubileum intern groots worden gevierd. De medewerkers van VELUX Nederland zullen deze dag volop genieten van daglicht en frisse lucht op het IJsselmeer.

Jørgen Tang-Jensen, CEO van de VELUX Groep (links) en Lars Kann-Rasmussen, zoon van de oprichter en voormalig CEO van de VELUX Groep, bekijken samen het miljoenste VELUX dakraam dat in 1963 in Duitsland werd geproduceerd. Dit dakraam is nu onderdeel van het ‘Villum Window Collection’ museum in Kopenhagen, Denemarken.

Over VELUX Nederland

Al bijna 75 jaar creëert de VELUX Groep wereldwijd een betere leefomgeving voor mensen door te zorgen voor daglicht en frisse lucht door het dak. Ons productprogramma biedt daglichtoplossingen voor hellende en platte daken, zoals dakramen, lichtkoepels en modulaire lichtstraten. Daarnaast bestaat het assortiment uit vele typen raamdecoratie, zonwering, rolluiken, installatieoplossingen en intelligente bedieningssystemen. Deze producten helpen bij het creëren van een gezond en duurzaam binnenklimaat om in te werken, wonen of leren. Hieraan werken we met ongeveer 10.000 medewerkers in verkoopmaatschappijen en productievestigingen in meer dan veertig landen. VELUX Nederland B.V. is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, die onderdeel is van de VKR Holding A/S, een naamloze vennootschap volledig in handen van stichtingen en familie. Kijk voor meer informatie op: www.velux.nl.