De Meern,
09
maart
2016
|
07:00
Europe/Amsterdam

Vier Deense bedrijven slaan de handen ineen op Building Holland

Zij presenteren: AQSI - dé sociale duurzaamheidstool

Samenvatting

Duurzaam bouwen beperkt zich op dit moment vaak tot energiebesparing en milieu-ontlasting. Dat drukken we uit in een BREEAM-score, GPR-rapportcijfer en EPC. Maar is dat wel voldoende waarborg voor een gezond, comfortabel en prettig gebouw? Hoe ervaren gebruikers een gebouw en welke impact heeft het gebouw op hun gezondheid, op de bruikbaarheid en op de omgeving? Om dat in beter in kaart te kunnen brengen hebben VELUX Nederland, ROCKWOOL, Danfoss en Grundfos hun krachten gebundeld en presenteren zij tijdens Building Holland gezamenlijk de sociale duurzaamheidstool AQSI. 

AQSI is speciaal bedoeld voor bouwprofessionals. Voor de architect die alle beoogde kwaliteitsaspecten voor de eindgebruiker wil vastleggen, voor de adviseur die op een gestructureerde manier zijn beoordeling wil opbouwen, voor de opdrachtgever die onderbouwd wil zien hoe gebruikers zijn gebouw ervaren en voor beheerders die vooraf inzicht willen hebben in de consequenties van onderhoud en herbestemming.

Sociale duurzaamheid meetbaar en bespreekbaar maken
AQSI is een assessment tool, een aanvulling op bestaande tools zoals GPR en BREEAM. Het helpt bij het kwalitatief beoordelen van de mens-aspecten van een gebouw die (nog) niet in bouwregelgeving zijn vastgelegd. AQSI is gebaseerd op de Europese norm EN16309 en inmiddels ook Nederlandse norm NEN 16309. Deze geeft een abstract, maar volledig, beoordelingskader voor de sociale aspecten van gebouwen tijdens realisatie, gebruik, onderhoud en herbestemming. Om dit abstracte kader praktisch bruikbaar te maken heeft Nieman raadgevende ingenieurs in samenwerking met strategische partners de praktische tool AQSI ontwikkeld.

Louis Cleef van ROCKWOOL en Marcel Vreeken van VELUX Nederland zullen op 23 maart om 13:20 uur op het hoofdpodium GAIA tijdens een ronde tafeldebat ingaan op de vraag waarom sociale duurzaamheid belangrijker wordt en waarop deze is gebaseerd. Hieraan nemen tevens Nelleke Nelis van VACpuntwonen, Harm Valk van Nieman Raadgevende Ingenieurs en Jos Lichtenberg van Slimbouwen deel.

Bezoek onze stand voor meer informatie:
Wij vertellen u graag hoe u AQSI in uw dagelijkse praktijk in kunt zetten. Bezoek ons daarom op Building Holland van 22 t/m 24 maart op stand nummer 9044 of lees meer op: http://www.aqsi.nl/

Gratis toegangsbewijs
Via onderstaande link kunt u zich gratis registreren voor Building Holland: https://www.databadge.net/bld2016/reg/?link=c596abd034044894b30b&lan=NL

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gratis Active House programma Building Holland

Wat is Active House en wat heeft u nodig om met deze visie aan de slag te gaan? Kom naar de gratis Visiebijeenkomst ‘Active House in de praktijk’, op woensdag 23 maart tijdens de beurs Building Holland in de RAI in Amsterdam, zaal E108.

Een expertpanel gaat tijdens de Visiebijeenkomst Active House in de praktijk van 9.00 tot 12.30 uur in op deze zeer duurzame visie op bouwen, waarbij het uitgangspunt is dat binnenklimaat, comfort en energie in balans zijn. Wooncomfort en de gezondheid van bewoners staan bij Active House centraal. Een Active House heeft een positieve CO2-voetafdruk en geeft meer dan het neemt.

Programma (zaal E108)
9:00 ontvangst
9:30 opening door voorzitter – Cindy Vissering (SBRCURnet)
9:35 introductie Active House, inclusief specificaties en radar – Haico van Nunen (BouwHulpGroep)
10:00 voorbeeld renovatie: Montfoort GroenWest – Bernard van Dam (GroenWest)
10:15 bewonerservaringen en energiemetingen Poorters van Montfoort – Eline Vermeulen (BBA Binnenmilieu)
10:35 voorbeeld nieuwbouw jaren 30-stijl: Hooghkamer – Yvonne van der Hulst (Van der Hulst Bouwbedrijf)
10:50 voorbeeld welzijn: Het nieuwe dorp – Jos Lichtenberg (Stichting Slim Bouwen)
11:05 voorbeeld starterswoning: Erasmushove – Bas Hasselaar (SBRCURnet)
11:20 voorbeeld vrijstaande woning: ‘tHuis initiatief – Kitty Huijbers (Nieman Groep)
11:35 voorbeeld materiaal: Active ReUse – Paul Korthagen (IMd)
11:50 stellingen en discussie met zaal
12:20 lancering Ontwerprichtlijnen, uitreiking eerste exemplaar
12:30 afsluiting

Registreren
Registreert u zich voor deze gratis bijeenkomst dan heeft u tevens toegang tot Building Holland. Uw gegevens worden voor eenmalig gebruik door SBRCURnet aan de beursorganisatie verstrekt. Hier kunt u zich aanmelden.

Nederlandse praktijkvoorbeelden
Active House is een internationale visie en sinds een aantal jaren ook in Nederland steeds meer in gebruik. Aan de hand van een aantal woningen dat in Nederland gerealiseerd is of in ontwikkeling is, lichten experts de toepassing van de visie nader toe tijdens de visiebijeenkomst. We zoomen onder ander in op de terugkoppeling van de monitoring van De Poorters van Montfoort, de ontwikkeling van een starterwoning in Erasmushove en zorgwoningen in het Dorp in Arnhem.