04
juni
2013
|
00:00
Europe/Amsterdam

Winkelcentrum onderging transformatie met VELUX modulaire lichtstratenDe afgelopen jaren heeft de kern van Bemmel een grondige metamorfose ondergaan. Er zijn winkels toegevoegd en de leefbaarheid van het centrum is versterkt door een autovrij marktplein. Eén van de meest in het oog springende veranderingen is de vernieuwde passage in winkelcentrum De Assenburg. Deze voorheen donkere, krappe doorgang van de Markt naar de Dorpsstraat is verlengd, verhoogd en voorzien van de eerste VELUX modulaire lichtstraten in Nederland. Door deze aanpassingen kreeg de passage een lichter en meer open karakter en werd het binnenklimaat verbeterd.
 
Het ontwerp voor de revitalisering van het winkelcentrum komt uit de koker van Mulleners & Mulleners Architecten. Het winkelcentrum in Bemmel was in het verleden diverse keren verbouwd en uitgebreid. Hierdoor was de passage een kronkelende, benauwde verbindingsgang geworden tussen verschillende bouwdelen. Net als de klassieke passages in Den Haag en Milaan wilde de architect een mooie, lichte, ruime en luchtige winkelstraat creëren waaraan winkels gelegen zijn, maar dan relatief eenvoudig en goedkoop te realiseren, passend bij Bemmel.
 
Daglicht en natuurlijke ventilatie via het dak
Door het maken van een tweetal nieuwe entrees, het heldere doorzicht en zicht op naastgelegen gebouwen door het dak is de oriëntatie in het winkelcentrum erg verbeterd. Boven het bestaande dak van de passages is een stalen frame aangebracht ten behoeve van lichtstraten en een nieuw verhoogd dakniveau. Om de benodigde werkzaamheden spoedig te kunnen uitvoeren is ervoor gekozen om een innovatief modulair systeem voor lichtstraten toe te passen. Dit systeem, dat ontwikkeld is door de VELUX Groep in samenwerking met Foster+Partners, was buiten Nederland al vele malen toegepast maar vond in Bemmel haar Nederlandse primeur. De totale bouwtijd kon sterk worden teruggebracht, omdat de lichtstraten perfect passend en daardoor eenvoudiger te monteren zijn dan op maat gemaakte lichtstraten. Pas toen het nieuwe dak volledig wind- en waterdicht was is in korte tijd het oude dak gesloopt en heeft de verdere afwerking plaatsgevonden. “Bij de modulaire lichtstraten sprak het strakke design ons direct aan. Van binnen is simpelweg niet te zien welke raamvlakken openen en welke niet. Daarnaast zijn wij altijd erg geïnteresseerd in innovaties, zeker als we de eersten zijn die ermee kunnen werken,” vertelt Daniel Didden projectleider van Mulleners & Mulleners Architecten.
 

Passage Assenburg voor 280px.jpg

  Voorsituatie met enkel daklicht

Assenburg met VELUX modulaire lichtstraat 280px.jpg

 Nasituatie met VELUX modulaire lichtstraten

De montage van de lichtstraten was in tweeën gesplitst. Plegt Vos heeft de opstand gebouwd, waarna Schep & Zonen de lichtstraten heeft gemonteerd. Dit duurde ongeveer een week, waarna het geheel nog is afgewerkt. Geert Jan Schep vertelt: “Als daglichtspecialisten produceren en monteren wij al veertig jaar maatwerk lichtstraten. We zijn bovendien al jarenlang leverancier van VELUX dakramen. Toen VELUX Nederland ons op de hoogte bracht van de VELUX modulaire lichtstraten, leek dit ons een uitstekende manier om ons assortiment uit te breiden en tegelijkertijd de concurrentie een stapje voor te blijven. Wij zijn bovendien altijd in voor een nieuwe uitdaging.”

 
Aangenaam binnenklimaat
Het ‘Centrumplan Bemmel 2010’ had een verduurzaming van de leefomgeving tot doel. Winkelcentrum ‘De Assenburg’ is als bestaand element in het plan ingepast. Daarom is voor de renovatie gekozen om met beperkte middelen een duurzaam en aangenaam binnenklimaat te creëren door actief gebruik te maken van de natuurlijke elementen. Een centrale rol is hierbij weggelegd voor de drie VELUX modulaire lichtstraten over de gehele lengte van de passage. De lichtstraten zijn gemaakt van een innovatief composiet framemateriaal en zijn daardoor zeer energie-efficiënt. Door de maximale toetreding van daglicht blijft het gebruik van kunstverlichting tot een minimum beperkt. De binnentredende zonnewarmte en de toepassing van dubbelglas zal vanaf het begin van het najaar tot diep in het voorjaar zorgen voor een aangenaam binnenklimaat en de behoefte aan verwarming beperken. Bij een toenemende binnentemperatuur in de warmere perioden kan een groot aantal raamelementen in de lichtstraten worden geopend wat zorgt voor natuurlijke ventilatie en de nodigde verkoeling. De exploitanten hebben met het VELUX bedieningssysteem volledige controle over daglichttoetreding en ventilatie. En omdat de motoren van de bediening bovendien geïntegreerd zitten, wordt het dakvlak niet verstoord.
 
Ingang Assenburg 280 px.jpgVELUX modulaire lichtstraat WC Assenburg 280px.jpg
 
Over VELUX modulaire lichtstraten
De VELUX modulaire lichtstraten brengen een verandering in de ontwikkeling van lichtstraten. Een volledig geprefabriceerd lichtstraatproduct dat alle voordelen biedt van een modulair systeem, een elegant ontwerp heeft en een uitstekende energieprestatie biedt voor alle soorten gebouwen, zoals kantoren, openbare gebouwen en onderwijsinstellingen. De VELUX modulaire lichtstraten hebben drie voordelen ten opzichte van bestaande lichtstraten. Het compleet modulaire systeem staat voor een perfect passende, eenvoudige montage, constante kwaliteit en lagere kosten van begin tot eind. De lichtstraat levert daarnaast één van de laagste U-waarden in de markt door toepassing van innovatief composiet framemateriaal en geeft de gebruikers de volledige controle over daglichttoetreding en ventilatie. Ten slotte maakt het elegante ontwerp van de VELUX modulaire lichtstraat een aantrekkelijk bouwcomponent in ieder ontwerp. Kijk voor meer informatie op www.velux.nl/modulairelichtstraten


d