16
juli
2012
|
00:00
Europe/Amsterdam

Winnaars International VELUX Award 2012 geselecteerd uit record aantal inzendingen
 
Een record aantal projecten dingt dit jaar mee naar de eerste prijs van de International VELUX Award 2012 voor architectuurstudenten. Aan de juryleden de zware taak om alle projecten te beoordelen en de winnaars te selecteren. “Wij zijn zeer verheugd met de overweldigende belangstelling voor het onderwerp daglicht in de architectuur. Het aantal registraties en inzendingen neemt bij iedere International VELUX Award toe, met dit jaar een record van 3262 studenten(teams) uit 79 landen die zich hadden geregistreerd en 986 ingezonden projecten uit 59 verschillende landen,” aldus Per Arnold Andersen architect en hoofd van de afdeling Daylight, Energy and Indoor Climate Department binnen de VELUX Groep.  
De IVA jury beoordeeld projecten 280px.jpgJuan Miró legt zijn standpunt uit 280px.jpg
 
De jury bestaande uit Brigitte Shim, hoogleraar aan de Universiteit van Toronto en directeur bij Shim-Sutcliffe Architects, Peter Stutchbury uit Australië, directeur van Peter Stutchbury Architecture, Juan Miró uit de VS, professor aan de Universiteit van Texas en directeur van Miró Rivera Architects en Per Arnold Andersen, heeft echt genoten van het doorkijken van de projecten die het belang van daglicht in de architectuur onderstrepen. Tijdens de jurybijeenkomst op 18 en 19 juni in Kopenhagen stemden de juryleden unaniem in met de benoeming van één eersteprijswinnaar, één tweedeprijswinnaar, twee derdeprijswinnaars en tien eervolle vermeldingen.
 
“We konden zien dat de studenten hard gewerkt hebben om hun idee te communiceren door middel van tekst en afbeeldingen. Er is zoveel tijd en aandacht in de projecten gestoken, waarbij de studenten niet alleen in staat zijn geweest om een conceptueel idee, maar ook de technische ontwikkeling op één pagina te communiceren. Het was zeer indrukwekkend,” vertelt Brigitte Shim, die tijdens de jurybijeenkomst werd verkozen tot juryvoorzitter.
 
De IVA jury bekijkt 1 van de inzendingen 560px.jpg 
 
Van de in totaal 986 ingezonden projecten voldeden 983 projecten aan de verplichte bestandsformaten en specificaties. Op de eerste dag van de jurybijeenkomst bekeken de juryleden alle 983 projecten individueel, waarna gezamenlijk een shortlist van 170 projecten werd samengesteld voor verdere discussie. Die lijst werd vervolgens ingekort naar 45 projecten en later naar 25, waaruit de winnaars en eervolle vermeldingen werden gekozen.
 
Alle studenten(teams) met een winnend project of eervolle vermelding zijn inmiddels persoonlijk op de hoogte gesteld en uitgenodigd aanwezig te zijn bij de prijsuitreiking die plaatsvindt in Porto, Portugal op 4 oktober 2012. De namen van de winnaars zullen tot aan de prijsuitreiking strikt vertrouwelijk worden behandeld. Hoe het totale prijzengeld van 30.000 euro wordt verdeeld blijft tot die dag het geheim van de jury.
 
De International VELUX Award wordt georganiseerd in samenwerking met de International Union of Architects (UIA). Meer informatie is te vinden op iva.velux.com en www.facebook.com/Internationalveluxaward.
 
Bekijk hier de video over de jurybijeenkomst.
 
?

d