Eindhoven,
11
september
2018
|
07:00
Europe/Amsterdam

Woningcorporatie Woonbedrijf plaatst als eerste dakramen van hergebruikt hout

Samenvatting

Woningcorporatie Woonbedrijf uit Eindhoven is de eerste woningbouwvereniging die dakramen plaatst gemaakt van gebruikt hout. Ze voorzien ruim 90 van hun sociale huurwoningen met deze, door FSC als Recycled gecertificeerde, nieuwe dakramen, een belangrijke stap in de richting van circulair bouwen. Het hout is gewonnen uit gesloopte Rotterdamse woningen uit 1910. Ook andere woningbouwverenigingen tonen inmiddels interesse.

download
VELUX dakraam van reclaimed hout

Door het ontgonnen hout te gebruiken voor de productie van nieuwe dakramen, wordt de levensduur en opslag van CO2 in het hout met 30 tot 40 jaar verlengd. Het nieuwe product zet in op het Rijksbrede programma circulaire economie, dat zich richt op de ontwikkeling naar een vóór 2050 te realiseren circulaire economie.

Tot nu toe zijn 100 dakramen geproduceerd met hout dat ontgonnen is uit 100 jaar oude woningen in de Rotterdamse wijk Spangen. Momenteel worden er hiervan 93 geplaatst op de zolders van sociale huurwoningen van woningcorporatie Woonbedrijf in Eindhoven. “Duurzaamheid is voor Woonbedrijf: gewoon de goede dingen doen. We hebben geïnvesteerd in opleiding en bewustwording van onze medewerkers. En zo is duurzaamheid onderdeel geworden van ons dagelijkse denken en doen, in alle lagen van onze organisatie. We kiezen steeds voor de meest duurzame oplossing. Het toepassen van de eerste VELUX dakramen van reclaimed hout in onze woningen in Tivoli in Eindhoven was daarmee voor ons een vanzelfsprekende stap. Onze ambitie is dat we binnen 10 jaar volledig circulair bouwen, onderhouden en slopen. Ik heb er vertrouwen in dat we, als we zo samen kunnen werken, die ambitie gaan halen,” aldus Paul Terwisscha van Scheltinga, directeur Vastgoed van Woonbedrijf.

Circulariteit is samenwerken
De Rijksoverheid wil een perspectief schetsen voor een toekomstbestendige, duurzame economie, ook voor volgende generaties. Het circulaire proces kan niet door slechts één partij worden uitgevoerd, daar is samenwerking voor nodig. “Deze productinnovatie toont het enthousiasme en de overtuiging die we vanuit de VELUX Groep hebben om mee te denken over een duurzame toekomst en onze bereidheid om daadwerkelijk concrete stappen te zetten in het bijdragen hieraan. We werken samen met twee organisaties die dezelfde duurzaamheidsvisie en hoge kwaliteitsnormen delen,” zegt Ronald Bal van VELUX Nederland, initiatiefnemer van de dakramen van reclaimed hout.

Hout uit Rotterdam naar Eindhoven
Het hout is met zorg uit oude gebouwen gehaald, waarna het hout verzaagd en voorbereid werd op het productieproces van een VELUX dakraam. “Al meer dan 30 jaar zijn wij gespecialiseerd in stedelijke delving. Vijf jaar geleden hebben wij een prototype van een reclaimed houten raam gemaakt, puur om te laten zien dat het mogelijk is om gebruikt hout te verwerken in een nieuw product. Nadat VELUX ons benaderde met de wens om reclaimed hout toe te passen in een dakraam hebben we dit samen gezamenlijk verder aangepakt. Het grootste voordeel van het hergebruiken van hout is dat we de levensduur en opslag van CO2 in het hout met 30 tot 40 jaar verlengen. Tegelijkertijd creëren we waarde, die we delen met onze klanten,” vertelt eigenaar en oprichter Arie van Liempd.

Kwaliteit op nummer één
Het geleverde hout wordt gelabeld met de houtherkomst en voorzien van het FSC Reclaimed certificaat. Omdat naast het ontgonnen hout ook het VELUX dakraam wordt gelabeld met een unieke productiecode, kan iedere eindgebruiker online de herkomst van het hout uit hun eigen dakraam opzoeken. Er zit geen verschil in de eigenschappen, kwaliteit of duurzaamheid van dit tuimelvenster, gemaakt van reclaimed hout, in vergelijking met een standaard VELUX tuimelvenster. Het enige verschil is dat er met het ontgonnen hout 30% nieuwe grondstoffen in de productie wordt bespaard.

Meer informatie

Over Woonbedrijf
Als grootste woningcorporatie van Zuid-Nederland heeft Woonbedrijf de verantwoordelijkheid en het vermogen om te bouwen aan een duurzame leefomgeving. Dit begint bij onszelf, in onze eigen organisatie. In ons dagelijkse denken en doen, kiezen we telkens voor de meest duurzame oplossing. En dat voelt logisch, ook voor onze klanten en samenwerkingspartners. Kortom: duurzaamheid is voor ons gewoon de goede dingen doen. Kijk voor meer informatie op: https://www.woonbedrijf.com/over-ons

Over A. van Liempd Sloopbedrijven
Slopen is slopen. Niets is minder waar. Slopen is een vak, aldus A. van Liempd Sloopbedrijven B.V. uit Sint-Oedenrode. Wij slopen niet, wij delven nieuwe grondstoffen. Dit is al meer dan 30 jaar onze slogan. Vanuit een duurzame blik, verantwoorde werkwijze en een sociale houding. Klantgericht, kwalitatief, professioneel en betrokken. Want circulair slopen? Dat begint met jaren ervaring, een vooruitstrevende én respectvolle visie.

Vooruitstrevend en duurzaam slopen bij ieder project. Dat staat voorop bij A. van Liempd sloopbedrijven. Want bij ons is circulair slopen goedkoper dan traditioneel slopen! Wij werken dag in dag uit aan maximale waarde creatie in onze projecten. Belangrijk hierin is het realiseren van maximaal hoogwaardig hergebruik van bouwmaterialen. Oftewel: materialen worden hergebruikt waarvoor ze in eerste instantie zijn gemaakt. Een kozijn als kozijn, een deur als een deur. We behandelen onze materialen alsof het nieuwe grondstoffen zijn en ieder product is uniek. Onze dochteronderneming Gebruiktebouwmaterialen.com neemt deze waarde creërende rol op zich en maakt ze daadwerkelijk liquide. Kijk voor meer informatie op: www.avanliempd.nl & www.gebruiktebouwmaterialen.com.

Over VELUX Nederland
Al ruim 77 jaar creëert de VELUX Groep wereldwijd een betere leefomgeving voor mensen door te zorgen voor optimaal daglicht en frisse lucht door het dak. Ons productprogramma biedt daglichtoplossingen voor hellende en platte daken, zoals dakramen, lichtkoepels en modulaire lichtstraten. Daarnaast bestaat ons assortiment uit vele typen raamdecoratie, zonwering, rolluiken, installatieoplossingen en intelligente bedieningssystemen. Al deze producten helpen bij het creëren van een gezond en duurzaam binnenklimaat om in te werken, wonen, leren of recreëren. Hieraan werken we wereldwijd met ongeveer 10.200 medewerkers in verkoop- en productiemaatschappijen in meer dan veertig landen. VELUX Nederland B.V. is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, die onderdeel is van de VKR Holding A/S, een naamloze vennootschap volledig in handen van non-profit stichtingen (de VELUX FOUNDATIONS) en familie. In 2017 had de VKR Holding een totale omzet van 2,5 miljard euro en de VELUX FOUNDATIONS keerden voor 168 miljoen euro aan liefdadigheidsdonaties uit. Kijk voor meer informatie op: www.velux.nl

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie over Woonbedrijf en de renovatie van Tivoli kunt u contact opnemen met de communicatieadviseur van Woonbedrijf, telefoon 06 – 209 567 99 of nieuws@woonbedrijf.com

Voor meer informatie over het VELUX dakraam van circulair hout kunt u contact opnemen met:

VELUX Nederland
Claudia van Veenendaal – Bleij, Manager PR
Mob: +31 62 7129 935

claudia.vanveenendaal@velux.nl

Voor meer informatie over circulair grondstoffen delven kunt u contact opnemen met:

A. van Liempd sloopbedrijvenBarthel van Dinther, Commercieel manager
Tel.: +31 (0)413 47 79 79
barthel@avanliempd.nl