De Meern,
08
maart
2022
|
09:00
Europe/Amsterdam

Wordt ook 2022 het jaar van thuiswerken?

Samenvatting

Uit nieuw onderzoek van VELUX, uitgevoerd tijdens de coronapandemie, blijkt dat een eigen werkkamer een harde eis is voor een kwart (23%) van de Nederlandse thuiswerkers bij het kopen van een nieuwe woning. 

·        23% van de Nederlandse thuiswerkers werkt 5 dagen per week vanuit huis.
·        Een derde (34%) van degenen die minstens 1 dag per week thuiswerken, heeft de woning opgeknapt om beter thuis te kunnen werken.
·        57% van de Nederlandse thuiswerkers heeft de woning opgeknapt waarbij tot € 2.000 is gespendeerd aan een betere thuiswerkplek.

Utrecht, 8 maart 2022 - Van huis uit werken is een blijvertje. Of men nu volledig vanuit huis werkt of gedeeltelijk op kantoor, de wereldwijde verschuiving in de manier van werken heeft de afgelopen twee jaar tot een enorme toename geleid in de vraag naar aparte werkruimte thuis. In Nederland, waar 23% van de mensen die thuiswerken dat vijf dagen in de week doet, heeft VELUX onderzoek gedaan naar ervaringen met thuiswerken, de uitdagingen die men daarbij tegenkomt en de voorwaarden waar de ideale thuiswerkplek aan moet voldoen.

Verhuizen als optie: 9% van de Nederlandse thuiswerkers denkt aan verhuizen             
De aanhoudende pandemie heeft ons allemaal kritisch naar onze leefomgeving doen kijken en naar wat we belangrijk vinden. Nu we meer tijd dan ooit thuis doorbrengen, constateert VELUX dat bijna één op de 10 (8%) thuiswerkers is verhuisd omwille van het thuiswerken en dat nog eens 9% het overweegt.

Een eigen werkkamer is een ‘must’ voor een kwart van de thuiswerkers in Nederland 
Om aan te geven hoezeer thuiswerken inmiddels de standaard is geworden – en zal blijven – geeft een kwart (23%) van degenen die thuiswerken aan dat een aparte werkruimte zelfs een harde eis is bij het zoeken naar nieuwe woonruimte. Een eigen werkkamer is nog belangrijker dan een bijkeuken (20%) of kelder (10%). Bij degenen die momenteel vanuit huis werken, wordt de woonkamer nog steeds het vaakst als werkplek gebruikt (31%), gevolgd door een eigen werkkamer (17%) en de (ouder)slaapkamer (10%). Een derde van degenen die in Nederland thuiswerken (34%) geeft aan de woning opgeknapt te hebben in verband met de thuiswerkplek, waarbij 43% maximaal € 1.000 daaraan heeft uitgegeven en 57% maximaal € 2.000.

En toen was er licht: huiseigenaren willen daglicht van boven bij het creëren van een thuiswerkplek Nu we meer tijd dan ooit binnen doorbrengen en werkomstandigheden belangrijk zijn, staat daglicht hoog op het prioriteitenlijstje bij de thuiswerker: bijna zes op de 10 (59%) mensen vindt daglicht heel belangrijk of zelfs essentieel bij het thuiswerken, waarbij maar de helft (54%) echt tevreden is over de hoeveelheid daglicht op hun huidige werkplek.

Jeroen Proemstra, Marketingdirecteur Nederland bij VELUX, licht toe: “Thuis is het belangrijk om een lichte en gezellige werkplek te hebben, maar we weten ook dat een suboptimale werkomgeving met geluidsoverlast, onvoldoende licht, slechte luchtkwaliteit en laag thermisch comfort niet alleen een effect heeft op het werk zelf, maar nog belangrijker, op ons totale welzijn. Maar liefst 13% van de thuiswerkers erkent dat men last heeft van slechte werkomstandigheden, waardoor er behoefte is aan, of in ieder geval wordt nagedacht over, het opknappen van de ruimte.”

Dit verklaart waarschijnlijk waarom het maken van een nieuw of het vervangen van een bestaand raam in de top vijf staat wanneer er thuis een werkplek moet worden gecreëerd (7%), na de aanschaf van meubels of IT-apparatuur (79%) en schilderen/opnieuw inrichten (31%). Het installeren van een VELUX dakraam is een van de simpelste manieren om een kamer onder een plat of hellend dak te voorzien van daglicht en frisse lucht en geschikt te maken als werkruimte. Met name in ruimtes waar men veel tijd doorbrengt, zoals in de werkkamer, is een gezond en comfortabel binnenklimaat essentieel. Daglicht en frisse lucht, maar ook elementen zoals akoestiek en temperatuur, dragen daaraan bij. Om hiervoor meer bewustwording onder bewoners te creëren, is VELUX partner van Gezond Binnen, een platform met tips en adviezen over een gezond binnenklimaat.

Jeroen Proemstra vervolgt: “Gedurende deze pandemie hebben mensen thuis moeten wonen én werken, wat in sommige gevallen, afhankelijk van waar de werkplek is gesitueerd, betekent dat de toevoer van daglicht en frisse lucht niet optimaal is. Nu we gewend zijn aan thuiswerken en dit voorlopig blijven doen, wordt meer daglicht en frisse lucht alsmaar belangrijker om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven.”

Voor mensen die hun thuiswerkplek willen verplaatsen of upgraden, heeft VELUX, de specialist in daglicht, een top drie tips om hier een succes van te maken:

1) Zet daglicht en frisse lucht bovenaan het lijstje wanneer je een kamer gaat gebruiken als werkruimte. Met VELUX dakramen kan zelfs het donkerste of somberste kamertje worden getransformeerd. Weinig licht maakt een ruimte kleiner. Met zeeën van licht voelt een kamer groter, gezelliger en prettiger aan. Bovendien blijft door de ramen te openen of in ventilatiestand te plaatsen, de luchtkwaliteit comfortabel wat hoofdpijn, vermoeidheid en branderige ogen kan helpen voorkomen.

2) Ook inrichting doet veel voor het licht in een kamer en de beleving van een ruimte. Lichte muren en meubels reflecteren het daglicht dat door de dakvensters valt en maken de ruimte lichter en vrolijker.

3) Zorg voor een optimale lichtinval door na te denken waar de dakramen moeten komen. Als dakramen strategisch worden geplaatst, kan de kamer profiteren van zowel de ochtend-, middag- als avondzon.


*Het onderzoek van VELUX, getiteld “The Work from Home Experience, 2021” werd uitgevoerd in samenwerking met Ipsos waarbij 15.504 mensen werden geïnterviewd in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, België, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Denemarken, Zweden, Frankrijk, Spanje, Italië, Tsjechië, Polen, de VS en Australië.

Boilerplate

Voor de redactie:

Over de VELUX Groep
Al 80 jaar zet de VELUX Groep zich in om de woonomgeving van mensen over de hele wereld te verbeteren door middel van daglicht en frisse lucht via het dak. Ons productgamma bestaat onder meer uit dakramen en modulaire dakkoepels, stijlvolle jaloezieën, zonweringen en rolluiken, naast installatie- en slimme thuisoplossingen. Hiermee wordt een binnenklimaat gecreëerd waarin het prettig en gezond wonen, werken en leren is.  We hebben ongeveer 11.500 medewerkers in dienst en verkoopkantoren en fabrieken in meer dan 40 landen wereldwijd. De VELUX Groep is eigendom van VKR Holding A/S, een naamloze vennootschap die 100% eigendom is van diverse non-profit stichtingen (de VELUX FOUNDATIONS) en familie. In 2020 behaalde VKR Holding een omzet van DKK 22,6 miljard en doneerden de VELUX FOUNDATIONS EUR 142 miljoen aan goede doelen. Voor meer informatie ga naar www.velux.com.