De Meern,
30
september
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Zolderverbouwing positief voor energieverbruik en verkoopwaarde woning

Ongebruikte zolder wordt modern en licht slaapparadijs
 

Een donkere, niet-geïsoleerde en ongebruikte zolder transformerenin een lichte, moderne slaapverdieping, het kan. Alswinnaar van de duurzame VELUX make-over heeft de zolder van de familie VanRoosmalen uit Valkenswaard een totale duurzame metamorfose ondergaan. De ruimteis omgetoverd tot een modern en licht slaapparadijs. De jaren’30 woning heeft hierdoor niet alleen meer leefruimte gekregen, maar deverbouwing heeft ook een positief effect op de energierekening en de waarde vande woning.

Dezolder van de familie Van Roosmalen was zes weken geleden nog een donkerrommelhok. Nu is het een ruime, licht, efficiënt ingerichte en comfortabele ouderslaapkamer.Mark van Roosmalen: ‘Heteindresultaat is echt fantastisch: het is zo’n compleet andere ruimte geworden,we hebben het gevoel dat er een nieuwe verdieping op ons huis is gezet.”

De zolder iseen prachtige ruimte met een hoge nok en houten spanten, maar hij was niet-geïsoleerden de oorspronkelijke plankenvloer lag er nog in. “We gebruikten de zoldervoornamelijk als opslagruimte, maar na de komst van ons tweede kind zijn we erook gaan slapen. Dat was echter verre van ideaal. Doordat de ruimte nietgeïsoleerd was, was het er in de zomer snikheet en in de winter zó koud, dat webeneden moesten gaan slapen. Ik hoef niet uit te leggen, dat we heel erg blijwaren toen we hoorden dat we de make-over hadden gewonnen,” licht Van Roosmalende oude situatie toe.??????????????????????????

Zolderruimte voor 280px.jpgSlaapkamer na 280px.jpg

Leefruimte vergoot in 6 wekenIn overleg met de adviseurs van VELUX Nederlandkwam de familie VanRoosmalen tot het ideale ontwerp. Het dak ende vloer van de zolder werd geïsoleerd. Ook de wasmachine die voorheen veellawaai maakte is in een kast weggewerkt. Om daglichtinvalte creëren zijn aan één zijde van het dak twee VELUX daglichtsystemen geplaatsten aan de andere zijde een dakraam. In combinatie met de witte laminaat vloer, de strakke murenen de functionele op maat gemaakte kastenwand met voldoende bergruimte, vormt de kamer een licht, modern en praktisch geheel.“Vooral de lichtinval maakt een groot verschil. Toen ik voor het eerst thuiskwam nadat de ramen waren geplaatst dacht ikdat er een paar bouwlampen aanstonden, maar het bleek gewoon daglicht te zijndat door de daglichtsystemen naar binnenkwam,” vertelt Van Roosmalenenthousiast. “Door delage ramen hebben we een prachtig uitzicht en de hooggeplaatste dakramen zorgenervoor dat elk hoekje van de zolder vandaglicht is voorzien. Bijzonder is dat we nu naar de tuin én de luchtkunnen kijken. Vooral de zonsondergang is een spektakel."???????????????????????????????????????????????????

Daglicht met daglichtsystemen 280px.jpg ?????????????????Ventilatie via dakraam op zolder 280px.jpg

Ventileren belangrijkNude zolder geïsoleerd is, is goed ventileren nog belangrijker geworden. Hetverversen van lucht in huis is essentieel voor een comfortabel en gezondbinnenklimaat en aangezien warme lucht naar boven trekt, spelen de ramen opzolder hier een belangrijke rol in. Van Roosmalen: “Wij zullen de dakramenzeker regelmatig openen om frisse lucht binnen te laten. Omdat de bovenste dakramen moeilijk te bereikenzijn, zijn deze elektrisch te bedienenmet de speciale bedieningstablet. Heel handigzijn ook de regensensoren, die zorgen dat de dakramen automatisch sluiten: jehebt er geen omkijken naar en we hoeven nooit in een verregend bed te slapen.”???????????????

Woning buitenzijde na 280px.jpgWoning buitenzijde voor 280px.jpg

Raamdecoratie als wekkerVoor raamdecoratie is gekozen voor witteverduisterende rolgordijnen. Deze passen perfect op en bij de wit afgelaktedakramen en waren in enkele minuten gemonteerd. Bovendien werken ze opzonne-energie; een duurzame en kostenefficiënte oplossing. De thermische laagaan de achterzijde van het rolgordijn werkt in de winter isolerend en metdezelfde bedieningstablet als de dakramen kunnen de rolgordijnen traploosworden bediend. ‘We kunnen hetprogramma op de bedieningstablet zelfs zo instellen, dat de gordijnen opbepaalde tijden automatisch omhoog of naar beneden gaan. Dan stel je bijvoorbeeld in dat de gordijnen omzeven uur omhoog gaan waardoor je rustig wakker kunt worden door het binnenkomende daglicht”, aldus VanRoosmalen.

Waardestijging woningNaast extra ruimte, meer woongenot en een besparingop de energierekening, nemen makelaars de make-over van dezolder ook mee in de waardebepaling van de woning. Deoppervlakte van een niet-geïsoleerde ongebruikte zolderruimte wordt voor dertig procent meegenomen in hettotaal van de woning, terwijl een geïsoleerde, gerenoveerde zolderkamer voor100 procent wordt meegeteld. Dat hoeft natuurlijk niet met zo’n uitgebreidemake-over als bij de familie Van Roosmalen, maar ook met twee dakramen enisolerende maatregelen kunnen mensen al een fijne, lichte, duurzame en frisseleefruimte creëren. Een dergelijke investering zie je dan terug in de verkoopwaardevan de woning.

Genieten op zolder 560px.jpgVorderingen stapsgewijs volgenVELUX Nederland was verrast door hetoverweldigende aantal inzendingen uit heel Nederland. Michel Sombroek, algemeendirecteur van VELUX Nederland: “Er zijn heel veel huizenbezitters die hunzolder willen aanpakken en alle ruimte die hun woning biedt, optimaal willenbenutten. Daarom hebben we bij deze make-over niet alleen het eindresultaatgetoond, maar hebben we tevens stapsgewijs willen laten zien hoe je een huiskunt veranderen in een duurzame en ruime woning. De familie Van Roosmalen heefttijdens de make-over hun ervaringen gedeeld in een blog en ook zijn devorderingen op film vastgelegd. Het (video)blog van de bewoners kan worden bekekenop www.velux.nl/make-over. Op Langlevejehuis.nl/zolderverbouwing? kunnenbewoners zelf testen hoe energiezuinig hun woning is, waarna ze persoonlijketips ontvangen over het verduurzamen van hun woning.”

Over demake-overDit voorjaar gaf VELUX Nederlandeen duurzame woning make-over cadeau ter waarde van 25.000 euro. De familie VanRoosmalen werd gekozen tot winnaar en hun woning werd verbouwd door DAKVENDaglichtspecialisten, één van de montagepartners van VELUX Nederland. Dezegroep samenwerkende aannemers en ZZP'ers wordt jaarlijks getraind door VELUXNederland en voldoen aan criteria op het gebied van bedrijfsvoering, garantie,praktijkervaring en klantgerichtheid. Na de verbouwing heeft een woonstylistvan Vtwonen gezorgd voor de finishing touch.??????


d