De Meern,
30
april
2018
|
14:34
Europe/Amsterdam

Recordaantal inschrijvingen voor International VELUX Award 2018

Ruim 3300 studententeams uit 102 landen dingen mee in competitie

Samenvatting

Een recordaantal van 3318 teams heeft zich dit jaar aangemeld om mee te dingen naar de International VELUX Award (IVA). De competitie is de grootste wedstrijd voor architectuurstudenten in zijn soort. De teams strijden voor een prijzenbedrag van maximaal € 30.000 en de kans om hun daglichtprojecten te presenteren aan een jury met internationaal gerenommeerde architecten tijdens het World Architecture Festival eind november in Amsterdam.

"We zijn zeer verheugd dat zoveel teams zich deze keer hebben aangemeld voor de competitie", zegt programmamanager van de IVA, Per Arnold Andersen van de VELUX Groep. "Met een recordaantal deelnemende universiteiten en landen, verwachten we dat de concurrentie tussen de daglichtprojecten groot zal zijn."

De International VELUX Award is een tweejaarlijkse competitie die architectuurstudenten wereldwijd uitnodigt om de rol van daglicht te beschouwen als een altijd relevante bron van licht, energie en welzijn. Het doel is om de rol van daglicht in gebouwenontwerpen binnen de architectuuropleidingen te versterken en om hierover in gesprek te gaan met toekomstige architecten.

"Ruim 3000 teams van architectuuropleidingen en universiteiten uit 102 verschillende landen, waarvan 15 uit Nederland, zijn klaar om hun projecten verder uit te werken voor de competitie. De studententeams nemen het in vijf regio’s tegen elkaar op met ideeën over daglicht in de architectuur en door het bedenken van daglichtstrategieën en – oplossingen voor de toekomst," vertelt Per Arnold Andersen.

Gerenommeerde jury evalueert projecten
Studententeams die zich geregistreerd hebben dienen vóór 15 juni 2018 hun uiteindelijke project in te dienen in een van de twee categorieën: ‘Daylight in buildings’ of ‘Daylight investigations’. In juni selecteert de jury twee winnaars uit ieder van de vijf Union of Architects regio’s; West-Europa, Oost-Europa en het Midden-Oosten, Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Oceanië en Afrika. De winnaars worden uitgenodigd om hun projecten persoonlijk aan de jury te presenteren tijdens het World Architecture Festival dat eind november plaatsvindt in Amsterdam. Hier kiest de jury één globale winnaar uit elk van de categorieën. De jury zal ook nog aparte prijzen uitreiken aan studenten die een innovatief gebruik van VELUX producten demonstreren.

De jury bestaat dit keer uit de internationaal befaamde architecten Carme Pigem (ES), Rick Joy (VS), Saša Begović (HR) en Li Hu (CH). Martin Pros Jepsen, de vicepresident van het VELUX Innovation Centre vertegenwoordig de VELUX Groep.

Meer weten over de juryleden: https://pers.velux.nl/internationaal-dreamteam-kiest-winnaars-international-velux-award-2018/

Over de International VELUX Award
De International VELUX Award voor architectuurstudenten wordt sinds 2003 om het jaar georganiseerd in nauwe samenwerking met de International Union of Architects (UIA) en wordt erkend door: de European Assosciation for Architectural Education, het American Institute of Architecture Students, het Architectural Research Centers Consortium en de Association of Collegiate Schools of Architecture. Met de award wil VELUX architectuurstudenten laten nadenken over daglicht als belangrijkste bron van energie en licht. In totaal hebben de afgelopen jaren 4500 studententeams uit meer dan 80 landen meegedaan.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op iva.velux.com of volg ons op facebook.com/internationalveluxaward.

Over VELUX Nederland

Al ruim 77 jaar creëert de VELUX Groep wereldwijd een betere leefomgeving voor mensen door te zorgen voor optimaal daglicht en frisse lucht door het dak. Ons productprogramma biedt daglichtoplossingen voor hellende en platte daken, zoals dakramen, lichtkoepels en modulaire lichtstraten. Daarnaast bestaat ons assortiment uit vele typen raamdecoratie, zonwering, rolluiken, installatieoplossingen en intelligente bedieningssystemen. Al deze producten helpen bij het creëren van een gezond en duurzaam binnenklimaat om in te werken, wonen of leren. Hieraan werken we wereldwijd met ongeveer 9.500 medewerkers in verkoop- en productiemaatschappijen in meer dan veertig landen. VELUX Nederland B.V. is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, die onderdeel is van de VKR Holding A/S, een naamloze vennootschap volledig in handen van non-profit stichtingen (de VELUX FOUNDATIONS) en familie. In 2017 had de VKR Holding een totale omzet van 2,5 miljard euro en de VELUX FOUNDATIONS keerden voor 168 miljoen euro aan liefdadigheidsdonaties uit. Kijk voor meer informatie op: www.velux.nl.