23
januari
2013
|
00:00
Europe/Amsterdam

VELUX lichtkoepels, de nieuwe kwaliteitsstandaard

VELUX Nederland biedt een goed ontworpen, zeer functionele en energie-efficiënte lichtkoepel die meer gebouwen een goed binnenklimaat bezorgt.



90% van onze tijd brengen we binnenshuis door. En of we nu thuis zijn of op het werk, we hebben behoefte aan voldoende daglicht en frisse lucht. Openbare instellingen, kinderdagverblijven, scholen en kantoorgebouwen hebben vaak lange gangen die geen toegang bieden tot verse lucht of direct daglicht. VELUX Nederland wil dat veranderen met een goed ontworpen, zeer functionele en energie-efficiënte lichtkoepel van gerenommeerde VELUX kwaliteit, die meer gebouwen een goed binnenklimaat bezorgt.
 
VELUX Nederland gaat de uitdaging op de professionele markt voor lichtkoepels aan met een energie-efficiënte lichtkoepel die het binnenklimaat in instellingen, scholen en kantoorgebouwen verbetert. "Daglicht en frisse lucht zijn essentieel voor ons welzijn. Dat geldt vooral voor kinderen op kinderdagverblijven en scholen, kantoorpersoneel en patiënten in ziekenhuizen. De taak die voor ons ligt is, om in nog duidelijkere bewoordingen, aan de bouwindustrie uit te leggen hoe belangrijk het is om lichtkoepels in het ontwerp mee te nemen als ze nieuwe scholen en kantoorgebouwen ontwerpen en bestaande moderniseren", zegt Michel Kalis, commercieel directeur van VELUX Nederland.
 
Energie-efficiëntie en hoge kwaliteit
In 2004 heeft de VELUX Groep besloten om de markt voor lichtkoepels op te gaan. Op dat moment werd de lichtkoepelmarkt al enige jaren verweten dat zij geen lichtkoepels konden leveren die voldeden aan het BouwBesluit. De VELUX Groep is die uitdaging aangegaan en ontwierp een kwaliteitsproduct waarmee ze in 2008 de markt betraden. Het doel dat de VELUX Groep zichzelf had gesteld was dat de lichtkoepel energie-efficiënt en van dezelfde hoge kwaliteit moest zijn als de dakramen waarvoor ze wereldberoemd zijn geworden.
 
Kantoorgebouw met VELUX lichtkoepels 280px.jpgSchool met VELUX lichtkoepels 280px.jpg
 
VELUX ontwikkelde de nieuwe standaard
Het ontwerpconcept van de standaard lichtkoepel moest een hoge isolatiewaarde hebben, wat werd bereikt door de keuze van materialen en de constructie, een hybride opbouw met aan de binnenzijde een glaselement van hoogrendementbeglazing en aan de buitenzijde een polycarbonaat of acrylaat koepel en isolatie in het kozijn. Het resultaat was een lichtkoepel met een veel hogere energie-efficiënte en regengeluidreductie dan de meeste andere producten op de markt. Een andere onderscheidende factor was dat zowel de vaste als elektrisch bedienbare VELUX lichtkoepels voldeden aan weerstandsklasse 2, waarmee ze als eerste lichtkoepels op de markt in aanmerking kwamen voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen®. De VELUX lichtkoepel is tevens ontworpen om snel en eenvoudig te kunnen installeren. Dit is cruciaal om binnen de markt van lichtkoepels voor platte daken de status van preferred supplier te bereiken. En dat was het doel dat VELUX zichzelf had gesteld.
 
"Het was belangrijk voor ons dat we een lichtkoepel zouden maken die op verschillende niveaus de beste kwaliteit had, zodat verwerkers en gebruikers een goed gevoel zouden krijgen bij het product. Vanuit dat perspectief hebben we een met een 360-graden blik naar het product gekeken. We hebben een echt goede all-round-oplossing ontworpen, zonder concessies te doen aan de montage, functionaliteit of vormgeving. Dat was de enige manier waarop we het beste product op de lichtkoepelmarkt konden creëren", aldus Kalis. ”De afgelopen jaren zijn ook andere producenten hun focus gaan verleggen waardoor hun lichtkoepels inmiddels sterke overeenkomsten vertonen met de lichtkoepel die in 2008 door de VELUX Groep werd geïntroduceerd. De VELUX Groep heeft dus ook voor lichtkoepels de nieuwe standaard gezet.”
 
Beoordelingsrichtlijn voor lichtkoepels
“Omdat afnemers behoefte hebben aan zekerheid over de kwaliteit van geleverde producten vonden we het vreemd dat er voor lichtkoepels nog geen KOMO-attest bestond. Daarom hebben we in 2009 zelf het initiatief genomen om hiervoor een Beoordelingsrichtlijn te ontwikkelen. Eind vorig jaar was de BRL 0105 voor lichtkoepels, daklichten en lichtstraten eindelijk een feit. De volgende stap is het krijgen van het eerste officiële KOMO-attest voor lichtkoepels. De tests hiervoor zijn inmiddels uitgevoerd, dus we hopen binnenkort van SKG het definitieve attest te ontvangen,” aldus Kalis. 
 

VELUX elektrische lichtkoepel 280px.jpgVELUX rookventilatiekoepel 280px.jpg

Intelligent besturingssysteem en rookventilatie
De lichtkoepel is verkrijgbaar in verschillende maten en typen om aan de behoeften van alle klanten tegemoet te komen. Er is een elektrisch model met verborgen motor, aangedreven door een intelligent besturingssysteem via een afstandsbediening. Daarmee kan de kamer worden geventileerd om frisse lucht binnen te laten en een beter binnenklimaat te genereren. En als het gaat om rookventilatie, heeft VELUX Nederland een variant met een goede isolatie en een verborgen motor die geschikt is voor hotels, ziekenhuizen, kantoorgebouwen en residentiële gebouwen. "Het is zeer belangrijk voor grote gebouwen om rookventilatiemogelijkheden te hebben. En dat is eenvoudig te regelen met een lichtkoepel. Met de motor wordt de koepel omhoog geduwd om de rook naar buiten te laten en frisse lucht en zuurstof binnen te laten. Dat kan mensenlevens redden, die in het ergste geval, anders verloren zouden zijn gegaan aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging," aldus Kalis.



De VELUX lichtkoepels zijn te zien op stand 01.D118 van VELUX Nederland op de Internationale BouwBeurs 2013, van 4 tot 9 februari in de Jaarbeurs te Utrecht.
?

d